Straipsnis: BJD – daugiau nei hobbis

Collapse
X
 
  • Laikas
  • Rodyti
Clear All
new posts
  • Egura
    Super mega ultra rašytojas


    • 2007 05 17
    • 684

    Straipsnis: BJD – daugiau nei hobbis


    "Pagaliau mano Vincentas* namuose... gyvai jis daug gražesnis nei promo nuotraukose, užsakiau jam sidabrinį peruką iš Dollmore ir pilkas Dollshe craft akis...  Jis puikiai atitiks mano įsivaizduojamą personažą“ – panašiai taip galėtų skambėti komentarai savininkės skelbiančios „dėžės atidarymo“ ceremonijos fotosesiją didžiausiame tarptautiniame BJD forume Den of  Angels.

      Bet pradėkime nuo pat pradžių, kas visgi yra tos trys taip daug reiškiančios raidės. BJD – tai anglų kalbos trumpinys terminui Ball-jointed doll, lietuviškai galėtume jas pavadinti Šarnyrinėmis lėlėmis. Šiuolaikinės šarnyrinės lėlės pirmą kartą pasirodė 19 amžiuje vakarų Europoje, Azijietiškos (ABJD) iš poliuretano gaminamos šarnyrinės lėlės atsirado 1999 metais, kai Japonijos kompanija Volks pagamino 57 centimetrų Super Dollfie lėlių liniją, iš kurios atsirado trumpinys SD bei MSD (mini SD) reiškiančios lėlės dydį bei ne retai naudojami apibendrintai kalbant apie dydžius visom BJD, nors tai ir nėra labai teisinga.

    Ne visas šarnyrines lėles mes galėtume ir turėtume vadinti trumpiniu BJD, kad galėtume, mūsų lėlytė turi atitikti šiokius tokius reikalavimus, kuriuos apibrėžė DOA bendruomenė: jos turi būti išliejamos iš poliuretano (angliškai resin); lankstytis šarnyrų, sujungtų elastinga tampria guma, pagalba (turi turėti kaip minimum kaklo\galvos, pečių, alkūnių, riešų, klubų, kelių ir kulkšnių šarnyrus); turėti bent dviejų dalių galvą, kad galėtume pakeisti akis; galėti nešioti keičiamus bei šukuojamus plaukus, rūbus ir avalynę. Lėlės turi būti pritaikomos asmeniniam naudojimui, pavyzdžiui, nors ir lėlė jau būtų su taip vadinamu face-up'u, turi būti galimybė jį nuvalyti.






    Kokio dydžio yra ABJD? Azijietiškos šarnyrinės lėlės paprastai būna 1/6 , 1/4, 1/3 žmogaus ūgio. Taip vadinamos SD yra apie 60 cm (1/3), tačiau egzistuoja ir didesnių, kaip kad 1/2 skalės 90 cm Angel of Dream linijos lėlės ar Soom 80 cm Mecha angelų serija, netelpanti nei į 1/3, nei į 1/2 rėmus. MSD yra apie 40 cm, mažesnės nei 30 cm vadinamos Tiny.

    Kur galima įsigyti BJD ir kiek tai kainuoja? Paprasčiausias ir saugiausias būdas pirkti iš pačių gamintojų, tačiau jei pavėlavai prigriebti limituoto leidimo lėlę, gali tekti ieškoti jos pas perpardavinėtojus aukcionuose arba iš antrų rankų, kontaktuojantis, kad ir tam pačiam DOA forume, tokiu atveju už šarnyrinį malonumą gali tekti pakloti ir 2000 dolerių. Normalios kainos (ne limituoto leidimo) svyruoja apie 450-700 dolerių 1/3 skalės dydžiui, mini bei tiny dydžių lėlyčių kainos svyruoja tarp 100-350 dolerių. Daug kas priklauso nuo to kur lėlė yra gaminama, tendencingai Kinijoje gaminamos BJD pigesnės. Daugiausia gamintojų būriuojasi Pietų Korėjoje, žymiausios firmos: Custom House, Luts, Dollshe, Doll in Mind, Souldoll, Dream of Doll, Soom, Dollmore, Iplehouse.

    Na štai pagaliau susitaupėte, nusipirkote ir galvojate, kad jūsų finansinės ir fizinės kančios baigtos... Toli gražu. Minėtos sumos yra paprastai už „tuštutę“, jums reikės pasirūpinti peruku, akimis, drabužiais, face-up'u, body blush'u, o visa tai irgi nemažai kainuoja. Taip vadinamas face-up'as (veidelio išpaišymas, makiažas bei bruožų išryškinimas) jums gali atsieiti dar 30-150 dolerių, firminis kainuoja apie 50 dolerių, pas pradedantį face-up menininką galima pasidaryti už mažesnę sumą, pas profesionalą garsų face-up'erį gali tekti pakloti ir 150, plius dar pašto išlaidos, nes tektų galvą siųsti svetur. Žinoma, galima tai padaryti ir pačiam, tačiau iš patirties sakau, kad čia nesutaupysit, kadangi reikalingų ir nekenkiančių lėlei priemonių Lietuvoje nerasit, kita vertus pačiam bandyti tai atlikti yra be galo malonu ir įdomu. Kad ir kaip besaugotumėt nuo tiesioginių saulės spindulių, lėlė su laiku gelsta, reikia pasirūpinti specialiais apsauginiais purškikliais, taipogi gali tekti ją pertempti, kas reikalauja tam tikrų fizinių jėgų bei kantrybės. Jei nenorit kad matytųsi išliejimo sujungimai-siūlės (poliuretano liejimas pagal sukurtą skulptūrą yra rankų darbas), teks šlifuoti pačiam arba mokėti firmai už „sanding'ą“ papildomus 100 dolerių, tiesa kai kurios firmos nušlifuoja savo lėles, ir sujungimų nesimato. Drabužėliai kainuoja panašiai kaip ir žmogiški. Norit, kad jūsų BJD būtų itin neįprasta ir ypatinga, gali tekti ją modifikuoti, hibridizuoti... Tačiau apie tai jau neišsiplėsiu.



    Personažas sukurtas, vardas, charakterio savybės ir istorija sukurta, o kas dabar? Vienas iš pagrindinių BJD kolekcionierių užsiėmimų yra šių lėliukų fotografavimas. Forumuose yra gausybė teminių fotografijų, temomis, pvz. BJD vandenyje, BJD abėcėlė, pati kiečiausia BJD poza ir panašiai, fotografuojamos meninės fotosesijos, foto-istorijos su tam tikra koncepcija, pavieniai personažų pristatymai, ar tam tikros fotosesijos, pilna išties įspūdingų darbų, kur žandikaulis gali atvipti pamačius. Taipogi šis hobis apima fanfiction'us, fanart'us, bet kokius įmanomus rankdarbius, galų galbūt net namo statybą, su visom elektros instaliacijom, židiniais ir panašiai, trumpai pasakius - laisvė kūrybai.

    Galima būtų dar daug šnekėti ir pasakoti apie pačias BJD, tačiau kol kas čia apsistosiu. Jei bus klausimų, savo kompetencijoj mielai atsakysiu. Noriu, kad ši gija būtų tam tikras informacijos šaltinis apie BJD, bendrų bėdų sprendimų ieškojimo, gal būt šiokia tokia iliustracinė informacija, nuotraukos sveikintinos būtų. Kviečiu prisijungti Dollfie Dream turėtojus (kadangi jos išimtine tvarka irgi traktuojamos kaip BJD), galbūt papasakoti apie savo turimus turtus, rūpesčius juos gaunant, ar kitas problemas bei džiaugsmus.

    Pati savo pirmąjį ir kol kas vienintelį BJD berniuką įsigijau gegužės mėnesį, turėjau didelių rūpesčių su muitais bei jos tarpininkais, taipogi atkeliavo jis pas mane ne pilnoje komplektacijoje... Tačiau šiaip ne taip, viskas susitvarkė.


    Paskutinis pakeitimas nuo amidau; 2012-09-28, 22:10. Priežastis: Html patvarkymas.
Working...