Žodžio laisvė

Collapse
X
 
  • Laikas
  • Rodyti
Clear All
new posts
  • Raziel
    Mr. Reasonable


    • 2004 06 09
    • 194

    Žodžio laisvė

    Na, paskutiniu metu susidomėjau politinėmis, filosofinėmis idėjomis ir, šiame kontekste, labai sudomino žodžio laisvės klausimas, ypač todėl, kad tiek Lietuvoje, tiek globaliai šitas klausimas vis iškyla. Atrodo deklaruojame visokias "demokratines vertybes", "žodžio laisvę", "individo laisvę", bet vis sugalvojame įvairiausius apribojimus, kad tik nereiktų jų laikytis. Žodžio laisvės atveju tai pasireiškia visokiais kaltinimais šmeižtu, "nepadorios" kalbos cenzūra ir pan.

    Kažkodėl žmonės žodžio laisvę interpretuoja kaip jų teisę likti neįžeistiems, priversti kitus gerbti jų idėjas ir juos pačius... kas atrodo iš tikrųjų kvaila, kai geriau apie tai pagalvoji. Kodėl tu turėtum gauti kažkokį imunitetą? Kodėl turėtum priversti kažką gerbti tave, net jeigu tas kitas nepažįsta tavęs? Pagarba neturėtų būti garantuojama iš anksto, ją reik užsitarnauti. Kodėl aš negaliu išgirdęs kalbant nesąmones, tiesiog pasakyti "Bullshit", užsipulti žmogaus idėjas ir nuomones, jei man jos atrodo iš pagrindų nepagrįstos ir kvailos? Kodėl aš turėčiau (netgi esu verčiamas įstatymų) elgtis su jais pagarbiai, jei nematau tam jokių pateisinamų priežasčių?

    Kitas dalykas, ta tipo "nepadori" kalba, keiksmažodžiai... Tai juk toks subjektyvus dalykas, priklausantis praktiškai tik nuo kultūrinės aplinkos. Tai labai gerai matosi kada išmoksti keleto kalbų, kurios priklauso skirtingoms kultūroms, galų gale, tai tik žodžiai. O jei prie žodžio laisvės prieisime tik iš teisės reikšti savo nuomonę, bet ne teisės saugotis nuo kritikos, likti neįžeistam, pozicijos, tada keiksmažodžių cenzūra tampa labai kvailu dalyku. Savaime suprantama, kad jei ta tavo kritika yra sudaryta vien tik iš keiksmažodžių ir yra nepagrįsta, tai nenustebk, jei atgal gausi dar aršesnę kritiką. Iš esmės, juk tai ir vyksta internete ir tame nematau nieko blogo, bet visuomenė už interneto ribų vis dar suvaržyta tokių iliuzinių pančių. Svarbu ne kokia forma pateikiamos idėjos ar nuomonės, ne jų "įpakavimas", o turinys... tai kodėl vis dar atsiranda tiek pasirengusių įsižeisti 'myžnių'? Tipo, "oj koks neišsilavinęs, nepraustaburnis, kaip tu galėjai taip pasakyt?" Big esu gėjus,esu gėjus,esu gėjus,esu gėjus,esu gėjus,esu gėjus,esu gėjus, deal :/ (įdomi cenzūros forma, kuri keistai pagrindžia mano nuomonę šiuo klausimu)jiems nesvarbu normali diskusija, neapykantą propaguojanti kalba (neapykantą galima skleisti ir be keiksmažodžių) ar pan., jie tik nenori girdėti tam tikrų žodžių... kodėl tau turėtų būti suteiktos tokios teisės? Ir dar aplinkinių sąskaita...

    Taigi, F.U.C.K. cenzūrai

    Pora kalbų pamąstymui.

    Ch. Hitchens'o kalba Toronte, apie žodžio laisvę. Labai iškalbingas bičas, jei gerai suprantate angliškai, tai jo klausyti vienas malonumas:

    1. dalis http://www.youtube.com/watch?v=EUphTYPMB4o
    2. dalis http://www.youtube.com/watch?v=9jnD4...watch_response

    šeip paauglio kažkokio pamąstymai apie "nepadorią" kalbą: http://www.youtube.com/watch?v=18cGSTKalUk

    P.S. šeip įdomi animščikų nuomonė šiuo klausimu, nors kaip internautų, abejoju ar skirsis stipriai, bet išgirsti būtų įdomu ;]
    Paskutinis pakeitimas nuo Raziel; 2007-08-13, 18:39.
    "The interraction of the West and Japan will result not in a vulgarisation of Japan but rather in a Japanization of the West"
    Alexander Kojève, 1959

    FF sucks! Please, don't kill me
  • niekšas
    forumo idiotas

    • 2006 08 23
    • 544

    #2
    Jo, tikrai pritariu. Žodžio laisvė egzistuoja tik popieriuje (š*kpopieriuje ). Tarkim, ar žinojot, kad jei pasiūsit ka nors ant trejų raidžių (net turėdami tam pretekstą), tai pag. istatymus tai bus traktuota kaip 'garbės ir orumo pažeidimas ir gresia 100lt bauda? (mano draugui dar labai seniai, kaip maži buvom, taip buvo. pasiuntė tokią tetą na... ir tėvai 100lt sumokėjo). Aš tikrai nesu keiksmažodžių šalininkas. Nematau juose nieko gražaus ar gero. Neturiu nieko prieš kultūringa, mandagų elgiasį. Tikrai nemanau, kad būtų geriau jei pradėtume vieni kitus siuntinėti. Bet mane piktina faktas, kad ta 'laisvė' egzistuoja tik teoriškai. Bet kuriuo atveju, aš ir nenusikeikes, nenumirčiau. Aš vertinu mandagų bendravimą. Su žmonėm kuriuos gerbiu tikrai pokalbyje nenaudočiau x**nių. Bet žmonės kurių negerbiu... (nu aš, tiesasakant, tokius, gražiai padėjes ant įstatymų, imu ir pasiunčiu, jei tik yra tam pretekstų)

    Tarkim buvo man šią vasarą tox įdomus įvykis, kai teko mušti žыrną tėvą. Aš garsiai (ir "gražiai") išsakiau savo požiūrį iš serijos "koks šudas yra turėti vaikų". Tai mano požiūris, ir pagal žodžio laisvės idėją aš galiu jį išreikšti, bet kokiais žodžiais bei išsireiškimais betkur ir betkada, ane? Tačiau pastarasis tėvas pasijuto nepaprastai įžeistas, mat mano požiūris (kuris buvo išsakytas su 'jaustukais') giliai įžeidė jį. Mat parodžiau kox jis durnas, kad išdirbo du jauniklius kurie be jokios prasmės jam sėdi ant sprando. Bet tas (iš pažiūros išsilavinęs)žmogus, užuot gynes savo požiūrį intelektualiom priemonėm (diskusija ir pan.) šoko mane provokuoti, įžeidinėti ir muštis (tikrąją to žodžio prasme). Ir kuomet elementariausiai gindamasis 'paleidau jam iš nosies kraujus', tai visos aplinkinių publikos buvau taip pažemintas ir įžeistas, kad jei būčiau buves tada girtas, bučiau visoms toms 'protingoms ponioms' snukius iškalęs. Ir viskas tik todėl kad mano nuomonė neatitiko bendros bandos požiūrio. O kaip ant taves važiuoja šešios agresyvios bobos, ir vadina tave psicu ir pan. aiškina kad "tau kaleime vieta" ir vos ne muštis šoka, tai nelabai ką ir įrodysi (turint raumenyje, kad tau net žodžio neduoda pasakyt) koks protingas bebūtum.
    Truksta mūsų tautai tolerancijos, kitų nuomonei, oi trūksta... Ir ką čia bepridursi - atrodo toki suauge žmonės, o elgiasi kaip karvių banda...
    Ir tarkim būčiau aš kreipiasis į teisėsaugą, kad mane užpuolė, už tai, kad aš pasinaudojau žodžio laisvės privilegija? Manot būčiau laimėjęs? aš džiaugiuosi, kad tie žmonės nežinojo mano pavardės, ba jau bučiau patrauktas atsakomybėn. Ir ką tu žmogau įrodysi? Šūdą... Paaiškink tu, kad 'gyniausi', ' o ką, žodžio laisvė lietuvoj'...

    O šiaip tema įdomi, ir Raziel požiūris man patinka.

    Comment

    • kypshius
      Rašytojas



      • 2007 04 17
      • 254

      #3
      animščikų? kaip tu galėjai? kokie žodžiai? joke joke

      ištikrųju dėl kritikos tai jaučiuosi laisvai ir lengvai reiškiu savo nuomonę apie daiktus ar žmones, o dėl keiskmažodžių taui stengiuosi susilaikyti,nes pagal visų nustatytus steriotipus keikiasi pacukai ir pasigėrę diedai, nebent esu tokioje kompanijoje kur keikiuosi tik dėl juoko ir tai tokiais neįžeidžiančiais juokingais keiksmažodžiais pvz. "knyyyyspele tu"
      ar pan

      Užkalė visus langus ir augina pingviną.

      Comment

      • Eisas Kuperis
        Simintis Sun


        • 2006 01 25
        • 355

        #4
        Nesuprantu agliškai taip gerai kad butu visai aišku ką ten kalba. Bet apie žodžio laisve turiu savo nuomone.
        Pirmiausia turbut teiksiu kad ši laisvė yra puiku, tačiau žmonės ja naudojasi kaip jiems patinka. T.y. kartais ir smarkiai perlenkdami lazda. Bet kuri laisvė neretam žmogui yra ir kelias į degradavima. Visi savaip pasinaudoja ta laisve, ir kaip tai paveikia aplinkinius jiems nėmotais.
        Aš džiaugiuosi šia laisve. Mano nuomonė labai dažnai nesutampa su daugumos ir tai kad aš tą nuomone galiu drasiai išsakyti tai man yra žodžio laisvė. Tik va idomumas kad ima ir atsiranda tokių kurie mano išskirtinės muomonės išdėstimą supranta kaip prievarta ja priimti. Panašiai kaip kad Raziel rašė "žmonės žodžio laisvę interpretuoja kaip jų teisę likti neįžeistiems, priversti kitus gerbti jų idėjas ir juos pačius" Pvz diskutuojant apie pasaulio anomalijas, NSO ir viską kitą kas moksle nepripažystama. Nors aš esu mokslo žmogus, aš turiu savo visai kitokia nuomone ir visai kitus informacijos šaltinius formuojančius mano nuomone. Aš ja ir išdėstau. Bet perskaičius sekančius komentarus darosi panašu jog aš tiesiog privarta bandau kažką iteikti. Arba geriausiu atveju pasipila priekaištai kokias aš čia nesamones teigiu. Puiku, jie irgi turi laisve pasakyti savo nuomone.
        Visi mokam kažkiektai pažinti žmogų iš jo kalbos. Žodžio laisvė manau šias galimybes dar labiau praplečia.
        Keiksmažodžiai. Va jų gausa ir išskirtinumas jau apibudina autoriu. Prisideda prie nuomonės susidarymo. Ir turbut ne kokios. Aš keismažodžiu nevartoju išvis. Bet tai nereiškia kad mano emocijos kitokios. Tačiau tam turiu tiesiog pora paprastu žodžiu kaip pvz. po galais, po velniu ir panašiai.
        Cenzura. Internete tai nieko verta. Jei jau kas pradeda svaidytis tai cenzura jų neužčiaups. Apies ja.
        esu gėjus - lyg rupėtu ne paslėpti keiksmažodį, o skatinti jo išvis nevartoti.

        Kas dėl žodžiavimos ir perėjimo į veiksmus. Kone visus įžaidimus galiu praleisti neišgirdęs. Ir kol tai žodis man tai nerupi. Blogiukas jis, ne aš. Ir man nereikia režti jam atgalios nieko, neturėčiau tapti tokiu kaip jis. Ir žinoma viska yra ribos. Bet visgi taisyklė yra tokia. Prasidėsi, gražinsi atgalios - pats nukentėsi.
        Reiškias yra taip. Žmonės pernelyg jautriai reguoja į žodžius - reiškias reikia riboti laisve ir naudoti cenzura.
        Paskutinis pakeitimas nuo Eisas Kuperis; 2007-08-13, 19:51.

        Comment

        • Ozis

          #5
          Kazkaip ner siandien upo rasyti ilga, filosofini tekstuka, tad pasakysiu trumpai.

          Laisve zmones supranta neteisingai. Laisve daugumai reiskia daryma ka nori - nori musi narkomana, nori sienauji bobutes, nori viesai skatini nesantaika. Panasiai ir su demokratija (demokratija yra "laisva" politine ideologija, todel neturi buti jokiu istatymu, apribojimu ir t.t., kurie ribotu laisves (bent jau taip sakancio atzvilgiu)). Visgi esme labai paprasta - zmogus yra visuomeninis padaras, jei jis bus visiskai laisvais, tai automatiskai kentes kitas. Del to apribojimai yra butini ir neisvengiami.

          Del deklaraciju trumpai ir drutai - ne viskas, oi toli grazu neviskas, yra taip kaip tai deklaruoja valdzia. Neesame tokie demokratiski kokius raunam, neauga musu ekonomika taip kaip rekiam ir t.t.

          Keiksmazodziai. Kas per daug tas neveika, nors kartais del didesnio efekto ar ypatingesnes stilistikos, kodel gi ne?
          Paskutinis pakeitimas nuo Svečias; 2007-08-13, 19:46.

          Comment

          • Raziel
            Mr. Reasonable


            • 2004 06 09
            • 194

            #6
            man labiausia ir nepatinka būtent ta galimybė nubausti už garbės ir orumo įžeidimą konkrečia bauda, nes tai daro tik daugiau žalos nei gero (jei apskritai daro ką nors gero)... už tokio įstatymo dažniausia ir slepiasi tie, kuriuos reiktų labiausia kritikuoti.
            Keiksmažodžiai. Va jų gausa ir išskirtinumas jau apibudina autoriu. Prisideda prie nuomonės susidarymo. Ir turbut ne kokios. Aš keismažodžiu nevartoju išvis. Bet tai nereiškia kad mano emocijos kitokios. Tačiau tam turiu tiesiog pora paprastu žodžiu kaip pvz. po galais, po velniu ir panašiai.
            Nemanau... ar bent jau ne visiškai taip. Keiksmažodžiai dažniau vartojami kaip jaustukai, jei juos išėmus nelieka jokios prasmės sakinyje - tai jų naudojimas ar nenaudojimas nepakeis fakto, kad tas žmogus tiesiog kvailas ir neturi ką pasakyt. Kita vertus teko klausyt dažnai labai protingų ir iškalbingų žmonių, kurie vartojo ir labai daug keiksmažodžių, juos pašalinus lieka ta pati turininga idėja, bet nebėra to "šarmo". Tai koks pointas išvis tai drausti? Nuo kvailų žmonių neapsiginsi, pakenksi kalbai ir bandysi primesti kitam savo supratimą apie tai "kaip reikia kalbėti"... (nors iš tikrųjų reiktų jaudintis apie ką kalba, o ne kaip).
            "The interraction of the West and Japan will result not in a vulgarisation of Japan but rather in a Japanization of the West"
            Alexander Kojève, 1959

            FF sucks! Please, don't kill me

            Comment

            • Sable
              The Hitchhiker





              • 2005 03 11
              • 1530

              #7
              Emm, na su keiksmazodziais is esmes nedraugaujam ypatingai. Kazkokia nuomone savo jais tu niekam neirodysi, jei neiseina paprastais argumentais susisneket. Turi tu minties laisve ir gali sau juodai skersai ir isilgai mintyse pravaryt an zmogaus, jei jau paprasta sneka niekaip neiseina parodyt jo neteisumo ar dar kazka irodyt. Kam rizikuot ir moket tuos 100lt kaip nieksho pavyzdy buvo..

              Na turim mes is tikruju ne zodzio, o 'saviraiskos' laisve. Vienintele saviraiskos forma kuri gali but neribojama cenzuros ar baudziama uz garbes ir orumo izeidima yra tik 'menine'. Jei jau noris kazkam igelt, sukuri meno kurini su atitinkamu turiniu... Reik aisku tik apsiziuret, kad nebutu siaip teplione/n00biskas graffiti ar panasiai, zodziu svarbiausia, kad praeitu kaip 'meno kurinys' ir nieks tau nieko neturetu prikist, bent jau teisme.

              Del kitu formu jau aisku reik ziuret i visus tuos apribojimus, kurie egzistuoja irgi ne be priezasties, o ir siaip turejimas savigarbos ir pagarbos kitiem jausmo irgi nemaiso. Imho neprasideda gi visi tie izeidinejimai is niekur. Aisku nieks nemegsta terliotis ir sneket su 'totaliais idiotais', tai ir prasideda siuntinejimai ir izeidinejimai...

              Nuomones 'ipakavimas' i keiksmazodzius ir izeidinejimus manyciau prasmes neturi, kad ir koks ten reiksmingas turinys bebutu. Snekamojoj kalboj, tiesa, keiksmazodziai daznai gan eina net ne su intencija izeist, o kaip tiesiog iprotis. Bet vat forumieciu ar internautu apskritai vartojimas tu keiksmazodziu imho turi sunkesniu pasekmiu. Cia jau nera tiesiog zodis paleistas i ora is vienu lupu i vienas ausis... Vienintelis lengvinantis dalykas yra, kad istatymais dar nera efektyviai reguliuojamas bendravimas internete, nors tokie ir egzistuoja, bet praktiskai ju veiksnumas yra beveik nulinis.
              Paskutinis pakeitimas nuo Sable; 2007-08-13, 20:05.

              Comment

              • Izzo
                one vs all, DIE AZ!



                • 2007 02 25
                • 1530

                #8
                mano manymu,neturi lietuviai tos zodzio laisves.. labai geras pavizdys musu forsai ir banglai,nors cia ne zodzio laisve bet pavizdys manau labai tikes.. jie kam nors neitikai i tave iskart ziuri kreivai arba vejasi su lazdom.. nu zodziu tokia musu Lietuva ir jos gyventojai ir kaip sake niekshas iskoliok tu zmogus ta kuris tave sunervino tj ir uz grotu gali pasedet ^^
                SCREW YOU, PEOPLE!

                Comment

                • niekšas
                  forumo idiotas

                  • 2006 08 23
                  • 544

                  #9
                  Dar apie keiksmus šnekant, tai papasakosiu kai ką (gal kam įdomu): jau kuris laikas kaip dirbu stroikėj (neprestižinis darbas, ane? bet užtai pinigus gerai moka (vokeliuose), be to pavargau nuo moxlų, todėl padarysiu kelių metų pertrauką). Ir labai ydomi ten kalbos forma vyrauja keiksmai yra tiesiog natūralūs, paprasti žodžiai ten dirbančių kalboj. tokios frazės kaip "ė, paduok plaktuką na...", " ė, a kur vytas na...?", " A na... jis ten išpy*dino", "Ė, a tu jau užmaišei tą py**rastyčiską skiedinį?" - tiesiog naturali lietuvių kalba. Ir tie žodžiai nevartojami kažkam įžeisti, ar jausmams išreikšti, o tiesiog jie jiems 'įauge'. Tiesiog kai 'visi taip daro' tai ir pats pradedi nevalingai taip daryti. Kad ir aš. Neseniai keiksmažodžius buvau beveik pamiršęs ir vartojau labai retai ir tik įpatingom progom. Dabar (padirbes ten vos 2 mėn.) tiesiog nevalingai sakinio pabaigoj priduriu kokį nors 'na***'. Nesakau, kad tokia kalbos kultūra yra gerai. Man tai nepatinka, bet ir neerzina. Svarbu pačiam nedegraduot (stengiuosi ). O vaidinti egzorcistus ir bandyti išvaryt šetoną iš statybininkų kalbos manau beprasmiška. ir ne todėl, kad tai būtų beviltiška, todėl, kad tai, galbūt, nereikalinga. Todėl, kad galbut jie visai neturi noro ir kantrybės persiorientuoti į padorią kalbą. Kam gi žmonėm knisti protą be reikalo? Be to tai yra dar ir jų šventa teisė sakyti ka nori, kaip nori ir pan.

                  Gera, tema, jau seniai tokios įdomios ir aktualios neturėjom nors čia gal ji tik man aktuali
                  Paskutinis pakeitimas nuo niekšas; 2007-08-13, 20:22.

                  Comment

                  • Raziel
                    Mr. Reasonable


                    • 2004 06 09
                    • 194

                    #10
                    Autorius Sable
                    Na turim mes is tikruju ne zodzio, o 'saviraiskos' laisve. Vienintele saviraiskos forma kuri gali but neribojama cenzuros ar baudziama uz garbes ir orumo izeidima yra tik 'menine'. Jei jau noris kazkam igelt, sukuri meno kurini su atitinkamu turiniu... Reik aisku tik apsiziuret, kad nebutu siaip teplione/n00biskas graffiti ar panasiai, zodziu svarbiausia, kad praeitu kaip 'meno kurinys' ir nieks tau nieko neturetu prikist, bent jau teisme.
                    Vat prieš tokį požiūrį aš ir pasisakau.. Visiškai nepagrįstas, aišku, čia priklauso, ką tu laikai menu, bet šeip norėčiau pamatyt kaip tu pateisini cenzūrą apskritai... nes greičiausia tai bus tik tušti lozungai, kad reikia gerbti kažką. Su tuo kuo puikiausiai susitvarko pati visuomenė ir aplinkinių požiūris, kuris nepriklauso nuo to, ar egzistuoja įstatymas, numatantis bausmę ar ne... o kai jau yra konkretus įstatymas, prasideda krūva nesusipratimų, pvz. sodinti į kalėjimą, kažką kas pasakė, kad netiki Holokausto buvimu yra idiotizmas, net jei tai ką tas žmogus sakė ir buvo nesąmonė.

                    Pagalvokit konkrečiai, kur taikoma cenzūra? Kas pasikeistų jei neliktų įstatymų, apibrėžiančių, ko negalima šnekėt? imho, niekas nepasikeistų, tik neliktų nesusipratimų visokių... na, atsirastų gal vienas kitas nepatenkintas, kad kažkas pasakė jam nepatinkantį žodį, bet tai jei jo pažiūros ir idėjos buvo tokios silpnos, kad neišlaikė net paprasčiausios kritikos tai kam tokių žmonių iliuzijas ginti?

                    Nuomones 'ipakavimas' i keiksmazodzius ir izeidinejimus manyciau prasmes neturi, kad ir koks ten reiksmingas turinys bebutu.
                    Taip, prasmės neturi... bet ar tai pakankama priežastis tai drausti? Vien todėl, kad tau nepatinka? Nes akivaizdu, kad objektyvių priežasčių nėra, išskyrus man tai nepatinka... Nuomonės ar idėjos vertė turėtų būti vertinama per prasmingumo prizmę, o ne 'įpakavimo'.
                    Na pavyzdys:
                    "bl*** nax** x**nia anime"
                    "man nepatiko šitas anime"

                    šitie sakiniai turi vienodą vertę, abu pasako tiek pat, skirtumas tik, kad tau pirmasis nepatinka labiau dėl tam tikros žodžių sekos... todėl pasirenki jį išcenzūruot, bet palieki antrąjį, nors, imo, jie yra lygiaverčiai, tai arba būnam nuoseklūs, arba prisipažįstam, kad esam veidmainiai ;]
                    Paskutinis pakeitimas nuo Raziel; 2007-08-13, 20:52.
                    "The interraction of the West and Japan will result not in a vulgarisation of Japan but rather in a Japanization of the West"
                    Alexander Kojève, 1959

                    FF sucks! Please, don't kill me

                    Comment

                    • Eisas Kuperis
                      Simintis Sun


                      • 2006 01 25
                      • 355

                      #11
                      Man atrodo kad kartais tos laisvės daugiau nei reikia.
                      O forsai nekelia jokios grėsmės jei moki elgtis tinkamai. Kaip pvz kartais būna, žiurį į žmogų kaip į forsą (o kas yra forsas jau turi savo nuomone), ir paskui galvoja kodėl vejasi su lazdomis. Ir Izzo, kam kolioti tavę sunervinusi žmogų. Tai ir butu tas dalykas kad laisvės per daug.
                      Taip niekshas, lygiai kaip jiems įprasta taip ir tau dabar įprasta. Lygiai tas pats yra su muzika. Paleiks dažnai koki nauja gabala ir netrukus ji patiks visiems. Žmonės tiesiog pripranta ir jiems tai tampa sava.
                      Buten todėl rinkausi darba gal ir ne su tokiu geru uždarbiu, bet jame dirbu vienas ir esu pats sau šeimininkas. Todėl galiu lengvai išvengti to kas nepatinka. Kitaip nei niekshas, aš tuos du mėnesius bandyčiau nekreipti dėmesio, o poto spjaučiau į tokį darbą ir eičiau kitur.
                      Kas bevartotu keismažodžius atrodo man vistiek ne kaip. Ypač kai juos girdžiu iš intelektuolių žmonių. Na iškyrus citavima. Šiektiek su Raziel turiu sutikti. Na pvz anekdotai kai kurie. Pracenzuruok ir pamatysi kad nieko iš jo neliko. Pvz tokiu kaip iš www.pms.visada.lt

                      Kogero pačia geriausia cenzura laikyčiau tokia kad apsoliučiai ivietoj keiksmažodžio nieko nerašytu. Niekas nežinotu ir butu ramu

                      Comment

                      • Raziel
                        Mr. Reasonable


                        • 2004 06 09
                        • 194

                        #12
                        Autorius Eisas Kuperis
                        Kas bevartotu keismažodžius atrodo man vistiek ne kaip. Ypač kai juos girdžiu iš intelektuolių žmonių. Na iškyrus citavima. Šiektiek su Raziel turiu sutikti. Na pvz anekdotai kai kurie. Pracenzuruok ir pamatysi kad nieko iš jo neliko. Pvz tokiu kaip iš www.pms.visada.lt

                        Kogero pačia geriausia cenzura laikyčiau tokia kad apsoliučiai ivietoj keiksmažodžio nieko nerašytu. Niekas nežinotu ir butu ramu
                        Na matai, vienintelis argumentas "man atrodo nekaip"... ar tai yra pakankama priežastis drausti, cenzūruoti kažką? Juk kažkam kitam gali atrodyti "nekaip" kažkas, kas tau patinka labai... niekas netrukdo tau pareikšti, kad tai tau atrodo "nekaip", net pareikšti tai griežtu ar kokiu tik nori tonu, bet iš tikrųjų cenzūruoti tu neturi jokios teisės, nes šita lazda turi du galus...

                        Žmonės pernelyg jautriai reguoja į žodžius - reiškias reikia riboti laisve ir naudoti cenzura.
                        Nu čia dabar... Jei vadovausimės tokia logika tai kaip diskutuoti? Kelti naujas idėjas? Čia, turbūt, kvailiausias pateisinimas cenzūrai, kurį tenka girdėti. Juk pvz. taip religiniai lunatikai ir slepiasi už tokio visuomenės požiūrio, pradedi juos kritikuot, tai jie dejuot pradeda "oj, jie mūsų religinius įsitikinimus puola, diskriminacija"... Tiesa dažnai būna negailestinga, tai ką tu siūlai yra tiesiausias kelias į veidmainiškų iliuzijų skatinimą: kad žmonės jautriai reaguoja į žodžius čia žodžių ar žmonių problema?
                        Paskutinis pakeitimas nuo Raziel; 2007-08-13, 21:29.
                        "The interraction of the West and Japan will result not in a vulgarisation of Japan but rather in a Japanization of the West"
                        Alexander Kojève, 1959

                        FF sucks! Please, don't kill me

                        Comment

                        • niekšas
                          forumo idiotas

                          • 2006 08 23
                          • 544

                          #13
                          Autorius Eisas Kuperis
                          Taip niekshas, lygiai kaip jiems įprasta taip ir tau dabar įprasta. Lygiai tas pats yra su muzika. Paleiks dažnai koki nauja gabala ir netrukus ji patiks visiems. Žmonės tiesiog pripranta ir jiems tai tampa sava.
                          Buten todėl rinkausi darba gal ir ne su tokiu geru uždarbiu, bet jame dirbu vienas ir esu pats sau šeimininkas. Todėl galiu lengvai išvengti to kas nepatinka. Kitaip nei niekshas, aš tuos du mėnesius bandyčiau nekreipti dėmesio, o poto spjaučiau į tokį darbą ir eičiau kitur.
                          Man keiksmažodžiai visada buvo įprastas dalykas. Mokykloj, kieme, tarp draugų... Tiesiog pastaruoju metu išmokau jų nevartoti. Tačiau dabartinė aplinka mane 'veda iš kelio'. Nemanau, kad mesti darbą ir eit kitur būtų gera išeitis. Kur garantijos, kad kitur nebus to paties? Dirbti vienam aišku malonu, bet toki darbai galbūt nesivoliova bet kur, o svarbiausia, man, kol dar turiu tik vidurinį išsilavinimą, per didelio pasirinkimo irgi nėra. Toki veiksmai biškį prieštarautų ir mano įsitikinimams. Aplinkinių įtaka neturi įtakoti mano paties veiksmų. Bent pažiūrėsiu - degraduosiu, ar darysiu savaip. Kaip aplinkui visi nevalingai siuntinėjasi, tai ir pats imi ir pasisiunti. Tai aš ir bandysiu ant kiekvieno pasisiuntimo laiku susigriebt ir nutylėt. Aš tox jau padaras, kad noriu 'pakovot' su kažkuo. šiuo atveju su kolegų įtaka. Tame ir esmė, kad reikia nežiūrėti kaip daro kiti (jiems gerai, tai ir į sveikata), o žiūrėti saves. Nesu perdaug nusiteikes prieš keiksmus, bet noriu, kad mano kalba būtų kažkiek rafinuota. (dėl to čia, forume, rašau lietuviškom raidėm, nors galėčiau varyti betkaip, svarbu kiti suprastų. Irgi beprasmiška, bet toks mano nusistatymas (ir jis toks visai ne todėl, kad būčiau lietuviško žodžio šalininkas, propaguočiau taisiklingą tautos rašybą (nors mano paties rašyboj (ypač skyryboj) pasitaiko klaidų), darau tą ne dėl nacionalistinių idėjų, o grynai dėl saves))
                          Paskutinis pakeitimas nuo niekšas; 2007-08-13, 21:41.

                          Comment

                          • Nebu
                            Syscemos Valdovas

                            • 2006 08 07
                            • 199

                            #14
                            Su laisve reikia mokėti elgtis. Kaip ir yra toks posakis: su laisve ir neribotomis galimybėmis ateina ir atsakomybė. Deje retas žmogus tai suvokia. Tobuloje visuomenėje egzistuotų anarchija, socializmas arba gryna žodžio laisvė, nes žmogus vadovautūsi grynomis moralinėmis, žmogiškomis vertybėmis. Tačiau taip nėra ir to nebus, todėl yra kuriami įstatymai kurie nubrėžtų konkrečią ribą, ar bent jau būtų tam tikros visuomenės vertybių atspindys ar gairės.
                            Taip žodžio laisvė yra gražu, tačiau retas kuris moka ja naudotis, tad aš nesu prieš sveiką cenzūrą.
                            O daba pasigailėsi!!!

                            Comment

                            • Raziel
                              Mr. Reasonable


                              • 2004 06 09
                              • 194

                              #15
                              Autorius Nebu
                              Su laisve reikia mokėti elgtis. Kaip ir yra toks posakis: su laisve ir neribotomis galimybėmis ateina ir atsakomybė. Deje retas žmogus tai suvokia. Tobuloje visuomenėje egzistuotų anarchija, socializmas arba gryna žodžio laisvė, nes žmogus vadovautūsi grynomis moralinėmis, žmogiškomis vertybėmis. Tačiau taip nėra ir to nebus, todėl yra kuriami įstatymai kurie nubrėžtų konkrečią ribą, ar bent jau būtų tam tikros visuomenės vertybių atspindys ar gairės.
                              Taip žodžio laisvė yra gražu, tačiau retas kuris moka ja naudotis, tad aš nesu prieš sveiką cenzūrą.
                              Vėl lozungai... klausimas: "Kas užtikrins tą "sveiką cenzūrą"? Kam sutiktum pavesti užduotį spręsti ką tu gali girdėti, skaityti, matyti? Paigailėtinas žmonių, kurie tingi galvoti patys pasiteisinimas Čia juk vienas žingsnis iki propagandos... kodėl tavo manymu tiek daug dezinformacijos yra? Kodėl visais laikais buvo tiek propagandos? Būtent todėl, kad kažkas galvojo, kad būtina "sveika cenzūra".
                              Toks nepastovus ir neapibrėžtas dalykas kaip kalba, idėjos, mintys neturėtų būti ribojami įstatymo. Tą puikiai atlieka pati visuomenė, jos požiūris. Įstatymas įneša tik painiavos šiuo atveju: įžeidinėjimų jis nesumažina, sukuria daug kurioziškų situacijų, neturi nieko bendro su morale. Tik skatina kvailą įsitikinimą visuomenėje, kad visi privalo gerbti tave, o tu privalai gerbti visus nepriklausomai nuo aplinkybių. Jeigu manai, kad čia moralinė norma ir žmogiška vertybė tada mūsų nuomonės išsiskiria.
                              Paskutinis pakeitimas nuo Raziel; 2007-08-13, 22:10.
                              "The interraction of the West and Japan will result not in a vulgarisation of Japan but rather in a Japanization of the West"
                              Alexander Kojève, 1959

                              FF sucks! Please, don't kill me

                              Comment

                              Working...