Dvejones del vardo Otaku vartojimo

Collapse
X
 
  • Laikas
  • Rodyti
Clear All
new posts
  • Migloko
    Naujokas

    • 2010 08 31
    • 16

    Dvejones del vardo Otaku vartojimo

    Sveiki,

    as susigedau (del savo neapsiskaitymo) paskaicius komentarus viename puslapyje. Anksciau kazkaip man tas Otaku vardas lipo, is kazkur nugirdau, kad tai reiskia zmogu, kuriam patinka anime ir t.t. Neseniai issiaiskinau, kad Otaku yra gana neigiamas terminas, tai net nezinau, ar tikslinga ji vartoti. Gal kas zinote, koks butu tikslesnis ar ne neigiamas pavadinimas? As megstu ir panaktinet, ir nemiegot, jei i paskaitas nereikia, kad galeciau anime ziuret, bet vis tiek dabar nesijauciu tvirtai del to Otaku...


    P.S. Atsiprasau, neturiu LT klaviaturos siuo metu :3
  • Futari
    AZ rėmėjas



    • 2007 01 07
    • 1094

    #2
    Labas,

    sužinojai teisingai - otaku yra pakankamai neigiamas terminas, Japonijoje garsiai geriau neprisipažinti kad esi ota... Lietuvoje žinoma tavęs niekas nenušaus už šio žodžio vartojimą, bet japoniškas otakas - tai tas, kur susituokęs su savo dakimakura, sėdi ant mamos sprando, nedirba ir dienas leidžia prie kompo, kambaryje pilname pliušinių pokemonų ir pusnuogių mergaičių figūrėlių. Žodžiu, popkultūrinė daržovė kone. Žinoma, ne visada taip drastiškai, bet dažnumoj būna būtent taip.

    Sakyčiau terminas kurio tu ieškai yra tiesiog anime gerbėja. Iš to kad mėgsti panaktinėt, galima sakyt kad prisiekus anime gerbėja nediagnozuok sau otaku. Nereikia. Tiesiog šiuo momentu tau yra didelis susižavėjimas anime. Metų bėgyje jis gali priblėsti arba išvis užgesti - tai bus visiškai natūralu gali ir nepasikeisti, o gali būti ir taip kad pamėgsi live action, o gal serialus, o gal dar ką

    Comment

    • heawenangel
      Rimtas forumo narys

      • 2012 04 16
      • 169

      #3
      Autorius Migloko
      Sveiki,

      as susigedau (del savo neapsiskaitymo) paskaicius komentarus viename puslapyje. Anksciau kazkaip man tas Otaku vardas lipo, is kazkur nugirdau, kad tai reiskia zmogu, kuriam patinka anime ir t.t. Neseniai issiaiskinau, kad Otaku yra gana neigiamas terminas, tai net nezinau, ar tikslinga ji vartoti. Gal kas zinote, koks butu tikslesnis ar ne neigiamas pavadinimas? As megstu ir panaktinet, ir nemiegot, jei i paskaitas nereikia, kad galeciau anime ziuret, bet vis tiek dabar nesijauciu tvirtai del to Otaku...
      Otaku kiek žinau reiškia žmogų su per stipriu pomėgiu(aplinkinių atžvilgiu). Manau jis gali būti ir teigiamas ir neigiamas. Bet tikrai neigiamą prasmę turi "hikikimori" (atsiskyręs nuo pasaulio žmogus, [dažnai nesveikas anime otaku] kuris neturi darbo, nelanko jokios mokyklos ir netgi vengia išorinio pasaulio kaipo apskritai ,bei dažnai yra laikomas "našta aplinkiniams" kaip vietiniai pasakytų.
      Spoileris:

      Dėl tų hikikimori žmonės ir žiūri kreivai į tuos kurie sako esą otaku, nors patys otaku nėra blogi žmonės . Japonijoje yra tokie žmonės kaip "closet otaku", kurie gyvena gyvenimą kaip visi kiti bei slepia savo pomėgį, kad aplinkiniai kreivai nežiūrėtų.

      Beje, žmonės kurie pramiega paskaitas dėl anime tikrai yra verti otaku vardo (nors nemanau kad čia yra ta blogoji prasmė ), tik jau pats (pati) spręsk ar nori kitiems palikti tokį įspūdį

      Comment

      • cobabara
        Super mega ultra rašytojas



        • 2009 03 17
        • 998

        #4
        Nemanau, kad lyginti hikikomori su otaku yra teisinga, nes hikikomori namie būna dėl to, kad jie bijo lauko, bijo kitų žmonių, jie jaučiasi nesmagiai visur, išskyrus savo paties namuose. O jeigu otaku neišeina iš namų, tai dėl to, kad jis ten užsiėmęs savo mėgstamais dalykais, t.y. anime žiūrėjimu ar mangų skaitymu ir panašiai. Tad tai yra gana skirtingi dalykai. Bet ne tame esmė.

        Kaip Futari ir minėjo, originaliai otaku turi daugiau neigiamą spalvą. O ir apskritai manau, kad nebūtina skubėti sau dėlioti kažkokias etiketes ir pavadinimus. Jeigu reikia prisistatyti apie tai kitiems žmonėms, taip ir sakyk - labai mėgstu žiūrėti anime, kartais žiūriu taip intensyviai, kad visą naktį prie kompiuterio prasėdžiu. Su pavadinimu ar be, bus aiškus tavo fanatizmo ar pasišventimo tai aistrai lygis, ir tiek.
        Urameshi, Iemon-dono!

        Comment

        • Ruonis
          Heresies,why not?


          • 2013 07 19
          • 94

          #5
          Mano nuomone:

          Hikikomori galėtum labiau priskirti NEET'am, tačiau tai yra psichologinė būsena, tau nejauku tarp žmonių, tu esi socially awkward ir iki visokių kitokių extreme simptomų, kaip pykinimas dėl buvimo su kitais žmonėmis mažoje patalpoje t.y. traukinyje, lifte, autobuse.

          Otaku tai pirmiausiai ne kaip žmogų apibūdinantis žodis, o kaip priklausomybę. Dažniausias, tikrojo, japoniško "otaku" simptomas - realybės ir virtualaus pasaulio susiliejimas, nebegalėjimas jų atskirti. Tačiau otaku (kaip žmogus), dažniausiai yra dirbantys, nes ši priklausomybė nėra pigi, o ir nėra socially awkward, jie tiesiog, "unikalūs..." .

          Tai tau turbūt labiausiai tiktų Futari minėtas, anime fanė/megėja.

          Autorius Hikari_
          O man Otaku nėra blogas terminas. Nebent kiek girdėjau yra dar kažkokie wannabe otaku, kurie savo elgesiu daro gėda kitiems otakams. Bet šiaip gal nepastebėjau ar nemačiau, kad kas nors labai juoktusi ar šaipytusi dėl šito termino. O jei ir pasityčiotu,, tai paaiškinčiau, kad neesu kokia crazy hikikimori ir tiek.
          Wannabe otaku. Otaku žmonės, draugų (kitų otaku) tarpe, vienas kitą gana stipriai gerbia. Tačiau, šitie wannabe, primeta sau kažkokį veikėją ir pradeda elgtis kaip jis. Nereik to maišyti su cosplay, nes tai žmonės daro kažkokiuose renginiuose, susibūrimuose ar sau ramiai namuose, bet tikrai neina be reikalo į viešumą ir nesireiškia kaip tie anime personažai. Ir todėl visuomenė viską iškart suveda į žodį otaku ir taip dar labiau purvina jo reikšmę. (Galbūt tai yra kaip koks suaugusių žmonių chunibyo dar žinomas kaip eighth grade syndrome).
          Paskutinis pakeitimas nuo Ruonis; 2013-09-16, 16:11.
          Yeah, I probably got a couple of screws up in my head loose.

          Comment

          • Hikari_
            Mental

            • 2008 02 27
            • 981

            #6
            O man Otaku nėra blogas terminas. Nebent kiek girdėjau yra dar kažkokie wannabe otaku, kurie savo elgesiu daro gėda kitiems otakams. Bet šiaip gal nepastebėjau ar nemačiau, kad kas nors labai juoktusi ar šaipytusi dėl šito termino. O jei ir pasityčiotu, tai paaiškinčiau, kad neesu kokia crazy hikikimori ir tiek.

            Comment

            • nemesis
              Super mega ultra rašytojas

              • 2010 11 08
              • 1186

              #7
              Sutikčiau su Hikari, aš asmeniškai gyvenime nesu naudojas žodžio "otaku" neigiama prasme. Lietuvoje šis žodis prigijęs kaip tiesiog žmogaus apibūdinimas besidominčio anime/manga, užsienyje galbūt turi kiek kitokią reikšmę. Tas pats ir su žodžiu anime. Kas yra anime?Pagal mane, tai japonų kūryba su tam tikra stilistika. Bet jeigu anime studija išsikrausto iš Japonijos, bet joje dirba tie patys japonai, ar tai vis dar anime? Arba priešingai. Amerikiečių studija persikrausto į japoniją ir jie ledžia savo produkciją, tai irgi anime? Puikus tokių mainų pavyzdys: The Legend of Korra, rodos, turi japonišką stilių, bet yra amerikiečių studijos darbas. Galų gale patys japonai anime vadinama visus animacinius fimukus, tiek mums įprastus "anime" tiek amerikietiškuosius "cartoons". Mano nuomone, žodis otaku ir anime nėra mums visiškai tinkami vartoti, tiesiog jie turi per daug įvairių reikšmių, jiems reikia pakaitalo, tikslaus žodžio, kurie tiksliai apibūdintu frazes: "aš mėgstu anime/manga" arba "Aš myliu animaciją pagamintą japonijoje".

              Comment

              • Migloko
                Naujokas

                • 2010 08 31
                • 16

                #8
                Na, as paskaitu nepramiegu, nes kai megsti tokius dalykus, zmones megsta ikast, o as jiems jau progos ikast nesuteiksiu ;P Greiciausiai naudosiuosi terminu anime fane, neklaidina ir lietuviska ^^ aciu

                Comment

                • Red_Elf
                  pandų karai :D


                  • 2009 05 07
                  • 1115

                  #9
                  Autorius Migloko
                  Na, as paskaitu nepramiegu, nes kai megsti tokius dalykus, zmones megsta ikast, o as jiems jau progos ikast nesuteiksiu ;P Greiciausiai naudosiuosi terminu anime fane, neklaidina ir lietuviska ^^ aciu
                  "anime fane"
                  nei žodžio anime, nei fanė labai lietuviškais nepavadinčiau, tačiau šis pasakymas tikrai daug maž neklaidinama (:

                  Comment

                  • Miesto_Druidas
                    the journeyman



                    • 2010 08 17
                    • 1691

                    #10
                    Aš save įvardinčiau greičiau tiesiog kaip anime (japoniškos animacijos arba tiesiog animacijos jei taip geriau tinka) gerbėjas ar mėgėjas. Nevadinčiau savęs kažkokiu grynakrauju fanu, nes nesu apsivertęs mėgstamų serialų niekučiais ir originaliais diskais. Taip pat ir ne otaku, nes iki tokio pasišventimo šiai kultūrai jau toloka (vistiek į tai įeis ir anime, ir manga. ir jų merchandise taip pat ir žaidimai (VN), bent mano akimis otaku - visam tam prijaučiantis asmuo, kuriam negaila nei laiko nei pinigų leisti savo pomėgiui, tačiau galbūt jis nestato to visiška priešprieša darbui (iš kur gi gauti pinigų, jei nebeesi moksleivis ar studentas, bet išlaikei savo hobį) bet greičiausiai aukoja vardan pomėgio būvimą su draugais, vakarėlius ir kitą socialinį stuff'ą; kaip sakant vienišiai, bet ne tinginiai ir ne apsileidėliai). O šiaip nelabai ir esu girdėjęs kaip kažkas viešumoj kąnors vadintų otaku, na nebent Japonijoj tas sutinkama, bet irgi abejočiau, tiesiog gana retai šį žodį išvis sutinku net ir interneto erdvėse. Šiaip laisvalaikį renkamės visi leisti kaip norim asmeniškai.
                    Paskutinis pakeitimas nuo Miesto_Druidas; 2013-09-16, 19:30.

                    Comment

                    Working...