Mobile Suit Gundam Wing

Collapse
X
 
  • Laikas
  • Rodyti
Clear All
new posts
  • Killerbee
    Iškrypęs dėdulė





    • 2006 12 11
    • 2949

    Mobile Suit Gundam Wing

    @anidb.info || @animenfo || @animenewsnetwork
    Žanras: shounen, nuotykiai, fantastika, mecha.
    Formatas: TV (49 ep), 24 min.
    Transliacija: nuo 07.04.1995 iki 29.03.1996
    Režisierius: Masashi Ikeda
    Studija: Sunrise

    Lyrinis nukrypimas, bet beveik į temą.

    Turbūt jau niekam ne paslaptis......mėgstu aš mechas. Yra kažkas tokio juose. Dramatizmas, valia, noras nugalėti, heroizmas, dinamiškos kovos. Aišku visa yra visuose shounen žanro serialuose, bet ne taip. Paradoksas, pats shounen žanras tikrai nėra mano mėgstamiausias.
    Deja, "robotukų" žanras ne kiekvienam. O gal ir ne deja.
    Ir susimastė karta Killerbee - "ar gali jis vadintis tikru mecha fanu?". Atsakymas - ne! Jis dar nematė nei vieno tikro mecha serialo o tik pseudo. Kad būtu aiškiau kas čia per pseudo mecha pateiksiu pavyzdžius:

    NGE - froidizmas, kanibalizmas ir onanizmas smegenims. Mechos gyvos ir net su sielomis! Baisu.
    Eureka 7 - dafiga "muilo" ir ašarų. Mechos skraido ant lentų ir sprogsta su rožiniu dūmeliu. Nesąmonė..
    Fafner - vo, kažkas panašaus, bet per daug ateivių, fantastikos ir grūzo.
    Bakuretsu Tenshi - per daug erotikos/parodijos/nerimta.
    Full Metal Panic! - merga, mušanti mecha pilotą, čia jau iškart klinika ponai prisiekusieji! О ir mecha herojui daugiau naudos iš prostitutės buvo. Pirmas sezonas išvis žemiau kritikos.
    RahXephon - love story. RA per daug dieviškas ir dar dainuoja. Nesąmonė.
    Seusei no Aqurion - čia parodija o ne mecha. Tiesa, kaip parodija visai vykusi. Vien princesės orgazmai ko verti! Bet tik tiek.
    Zegapain - per daug kiberpankiškas. Skaitmeninis "kodas" vairuojantis mechas....Nesąmonė...
    Escaflowne - nesąmonė nr.1 - haremas mergaitėms. Ir dar tokiam žanre! Per daug fantasy. Mechas pavirstantis į (nesąmonė nr.2) drakoną....

    Nesupraskite klaidingai. Dauguma šitų serialų yra puikūs. Bet ar jie tikri mecha? Nelabai... Per daug juose pašalinių sudedamųjų dalių. Nebeliko juose tos senos/tikros dvasios. Taip ir gavosi kaip toj dainoj "Kaaaa daryyyyyyt???". Pasirinkimas nedidelis. Vienintelė serija, pagal atsiliepimus, išlaikiusi mecha tradicijas - Gundam. Pasitarus su savimi buvo nuspresta ne griebti jauti už ragų (Gundam Seed) o pradžiai pasitenkinti (cha, malonus žodis) senesniu Gundam Wing.

    Ateitis. Tolima ar ne nedrįstu spręsti. Žmonija jau nebeįsitenka savo planetoje ir keliasi į kosmosą kurdama ten kolonijas. Jas valdo Žemėje sukurta šalių organizacija - Federacija ir jos specialus padalinys OZ. Valdo gan griežtai ir tai sukelia kolonijų nepasitenkinimą. Kolonijų lyderis Heero Yuy bandė tartis taikiai, bet buvo nužudytas. Pacifizmas tais laikais nebuvo madingas. Kolonijų mokslininkai sukuria penkis super robotus Gundamus* ir nusiunčia juos i Žemę. Tikslas - partizaninis karas.

    Karas ir taika. Karas yra priemonė. Taika - tikslas. Ar tai įmanoma ir teisinga? Tai yra pagrindinė serialo mintis. Karas yra žiaurus. Žmonės miršta šimtais ir tūkstančiais. Turbūt dar nebuvau matęs tokio anime kur žmogaus gyvybė butų tokia pigi. Tikslas pateisina priemones. Lavonai nekalba. Bet kokį įvyki galima pakreipti sau naudinga linkme arba suversti kaltę priešams.

    Politika. Ji viena iš serialo stipriųjų pusių. Kartais net apsisuka galva. Politikoje, kaip ir kare, nėra amžinų priešų ir draugų. Protingas politikas moka taktiškai atsitraukt. Kad vėliau sugrįžt dar stipresniu.
    Kare ir politikoje nėra gerų ir blogų. Kiekviena iš pusių yra teisios. Visi nori taikos ir to siekia. Nėra ir standartinių blogiečių. Yra tik žmonės tikintys savo idealu teisingumu.

    Visame šitame bardake Gundamų pilotai ir jų šalininkai laikosi savo "partinės linijos". Jie nepalaiko jokios pusės. Abi pusės per daug susitepusios.
    Kita siužeto linija yra militarizmo ir pacifizmo konfrontacija. Jiems atstovauja Heero Yuy (čia code name) ir Relena Peacecraft (simboliška pavardė ane?)
    Heero Yuy - karys iki kaulų smegenų. Jis man priminė Sousuke Sagara iš FMP. Jo gyvenimo tikslas - kovoti ir nugalėti. Labiau panašus į robotą nei į žmogų. Atrodo, kad jam vaikystėje gerai praplovė smegenis. Kita vertus nėra jo charakteris jau toks ir vienpusiškas.
    Relena Peacecraft - Heero Yuy priešingybė. Ji tiki, kad taika galima pasiekti ir taikiais būdais. Absoliuti taika. Tai yra jos tikslas dėl kurio mergina gali padaryti viska. Net ir pereiti į priešų pusę. Ar įmanoma pasiekti taiką be karo? Gal.... Tik ką daryti kai žmogaus prigimtis tam priešinasi?

    Jei paimti veikėjus apskritai tai jie stebėtinai adekvatus. Refleksu minimumas ir veiksmo maksimumas. Taip gaunasi dar ir dėl jų skaičiaus. Vienam "užsigrūzinus" kiti nemiega. Vis gi gerai kai siužetas nesilaiko ant vieno veikėjo pečių!

    Kiekvienas iš jų yra vertas paminėjimo, bet..... tyngiu. Paminėsiu tik labiausiai mane nustebinusius:
    - Dorothy Catalonia. Crazy mergiotė. Ji yra Relenos velnias ir šeip įdomi asmenybė. Iš pradžių žiauriai mane erzino, bet vėliau pradėjau jausti simpatija.
    - Chang Wufei. Tikras samurajus tiek išvaizda tiek charakteriu. Nusprendė kas jis yra teisingumas ir bet kas ginkluotas kosmose turi būti sunaikintas. Kosmosui tokie nereikalingi. Vaikinas su įdomia filosofija.

    Piešimą/animaciją/muziką aprašinėti nėra prasmės. 95 metai ir tiek.
    Beliko reziumuoti. Tai Gundam Wing tikra mecha ar ne? Taip, tikra.
    1. Jokiu suknistų ateivių ir kvailų jų mechu. Japonų dizainerių "fantazija" dažnai mane nemaloniai nustebina.
    2. minimum muilo/seilių/ašarų/meilių. Tam tiesiog nėra laiko
    3. Nėra erotikos/haremo/kvailų juokelių. Viskas daugiau-mažiau rimta.
    4. Pačiom mechom skirta gan daug dėmesio. Kai kurios net turi vardus ir yra gan individualios. Ir jos skirtos ne tam kad karta į seriją ar dvi kažkokiam blogiečiui užpakalį atspardyt. Tai realiai grėsmingas ginklas be kurio kaip be rankų.

    Ko norėjau ta ir gavau. Ar likau patenkintas? Sunkus klausimas. Gi sakoma - atsargiai su norais o tai jie gali ir išsipildyti.
    1. Man pritruko visų tų meiliu seiliu ir kvailų juokelių.
    2. Nemėgstu aš ilgų serialų. Jie gaunasi tokie praskiesti. Ir ne dėl to, kad veiksmo mažai... GW atveju nebuvo nei vienos tikrai nuobodžios serijos. Kiekvienoje vyko kažkas įdomaus. Tiesiog negaliu rimtai žiūrėti kai prieš akis dar dafiga seriju. Dingsta visa įtampa ir dramatizmas. IMHO Čia ir yra pagrindinis ir beveik vienintelis serialo trūkumas.
    Aišku dar galima prisikabinti prie sprogimų kosmose ar nelabai įspūdingu kovu... Bet neverta. Serialas nepretenduoja į tikroviškumą. Nors kovos gan primityvios - jų daug. O ir metai daro savo. Ramia širdimi duodu 8 balus.

    Reziumė.
    Must see mechu mėgėjams. Kiti gali nesivarginti.

    *pavadinimo kilmė - Gundanium. Tai yra materialas iš kurio jie pagaminti.


    9
    5
    44.44%
    4
    4
    22.22%
    2
    3
    11.11%
    1
    2
    0%
    0
    1
    22.22%
    2
  • Vinipuchas
    Narys
    • 2005 06 17
    • 45

    #2
    :P niu ir paberei kritikos i kai kuriu animu kiemus bet vis delto sutinku, per daug marazmu mechose prifarsiruota ir gaunasi kazkokia bemechiskos dvasios mecha :P nu cia truputi keistokai net paciam suskambejo :P Gundamu serijos ,turbut sutiksiu, labiausiai atitinka "mech dvasios" abstraktu suvokima.......

    Comment

    • Sable
      The Hitchhiker





      • 2005 03 11
      • 1530

      #3
      Apsiemiau ant savo galvos pažiūrėt. Na pirmas įspūdis dar toks traukiantis toliau žiūrėt, nors daug kas nepatinka, bet biški yra intrigos tai žiūrėsim kaip toliau bus

      Comment

      • Killerbee
        Iškrypęs dėdulė





        • 2006 12 11
        • 2949

        #4
        Autorius Sable
        Apsiemiau ant savo galvos pažiūrėt. Na pirmas įspūdis dar toks traukiantis toliau žiūrėt, nors daug kas nepatinka, bet biški yra intrigos tai žiūrėsim kaip toliau bus
        Oho, Sable mecha ziuri ir dar tokia hardcorine......

        Comment

        • Sable
          The Hitchhiker





          • 2005 03 11
          • 1530

          #5
          Autorius Killerbee
          Oho, Sable mecha ziuri ir dar tokia hardcorine......
          Mmm, po biški apsiprantu su tom kovom, nors ne dėl jų žiūriu. Šiaip veikėjai gan įdomūs. Bet tai vienas dalykas su kuriuom neapsiprasiu tai tuom čiuvu su kauke Zechs - pernelyg jau lamiškai atrodo >_>

          Comment

          • Killerbee
            Iškrypęs dėdulė





            • 2006 12 11
            • 2949

            #6
            Autorius Sable
            Mmm, po biški apsiprantu su tom kovom, nors ne dėl jų žiūriu. Šiaip veikėjai gan įdomūs. Bet tai vienas dalykas su kuriuom neapsiprasiu tai tuom čiuvu su kauke Zechs - pernelyg jau lamiškai atrodo >_>
            Nemaciau dar Gundam serialo be to ciuvo su kauke.

            Comment

            • Katsu
              Hajimemashite



              • 2007 01 18
              • 192

              #7
              eheh, Killerbee, labai pasistengei . Reikia įvertinti nuoširdų mecha žanro mėgėjo išpažintį ^^
              Taiklūs tavo pastebėjimai. Aš tik tiek pasakysiu, kad dažnai norime kažko labai idealaus, bet retai norai išsipildo. O žanrų mix'u kūrėjai apsidraudžia, kad sutrauktų daugiau masių. Tad gryno žanro anime sunkoka tikėtis.

              Aš dar kol kas neplanuoju lįsti į Gundam serijas, kol kas pakanka neperžiūrėtų ir trumpesnių anime . Bet su laiku, tikrai skirsiu dėmesį Gundam, nes visgi čia yra laiko patvirtinta anime.

              Comment

              • Killerbee
                Iškrypęs dėdulė





                • 2006 12 11
                • 2949

                #8
                Malonu kai kazkas ivertina ir dar Katsu. Del ilgumo tai ner taip baisu. Paziurejau jau ne viena ~ 50 ep seriala ir jei uzveza tai ziurisi gan greitai. Ir laisvo laiko is kazkur atsiranda.....

                Comment

                • Sable
                  The Hitchhiker





                  • 2005 03 11
                  • 1530

                  #9
                  Autorius Killerbee
                  Malonu kai kazkas ivertina ir dar Katsu. Del ilgumo tai ner taip baisu. Paziurejau jau ne viena ~ 50 ep seriala ir jei uzveza tai ziurisi gan greitai. Ir laisvo laiko is kazkur atsiranda.....
                  Aha, jau 26 serijas peržiūrėt spėjau Įsitraukiau po kurio laiko. Pamatėm Zechs tikrąjį veidą, pripratom prie mechų Bet tai iš pradžių kas skatino žiūrėt tai čiuju geri op/ed, dar nei vieno neprasukinėjau ^^;

                  Comment

                  • Geohound
                    Narys
                    • 2007 12 07
                    • 31

                    #10
                    Butu ydomu suzinot kaip sitas palyginus su Gundam Seed. Nes kol kas man jis vienas is geriausiu mano matytu mecha animu.

                    Comment

                    • Killerbee
                      Iškrypęs dėdulė





                      • 2006 12 11
                      • 2949

                      #11
                      Autorius Geohound
                      Butu ydomu suzinot kaip sitas palyginus su Gundam Seed. Nes kol kas man jis vienas is geriausiu mano matytu mecha animu.
                      Sunku palyginti. Gan stipriai skiriasi jie amziumi. Siuzetishkai Winga geresnis o Seed pieshimu, personazais ir......love bishki yra. Imho.

                      Comment

                      • Geohound
                        Narys
                        • 2007 12 07
                        • 31

                        #12
                        Na as ir senesnius anime ziuriu, tai del piesimo tikrai nesiskusiu. O kas del meiles Seed'e ... ziurint apie kuria tu ten kalbi Kiros Cagali santykiai man tai tikrai patiko, ypac kai paaiskejo keli faktai , o visa kita tai galejo ir nebut .

                        Comment

                        • Killerbee
                          Iškrypęs dėdulė





                          • 2006 12 11
                          • 2949

                          #13
                          Autorius Geohound
                          Na as ir senesnius anime ziuriu, tai del piesimo tikrai nesiskusiu. O kas del meiles Seed'e ... ziurint apie kuria tu ten kalbi Kiros Cagali santykiai man tai tikrai patiko, ypac kai paaiskejo keli faktai , o visa kita tai galejo ir nebut .
                          nu "meile" gal per stipriai parashiau, bet mergiociu ten buvo pakankamai ir suporuotos teisingai. Tas man patiko.

                          Comment

                          • Geohound
                            Narys
                            • 2007 12 07
                            • 31

                            #14
                            Mergiotes suporuotos teisingai buna tik shoujo ai animuose

                            Comment

                            • Killerbee
                              Iškrypęs dėdulė





                              • 2006 12 11
                              • 2949

                              #15
                              Autorius Geohound
                              Mergiotes suporuotos teisingai buna tik shoujo ai animuose
                              Tipo yuri? Na jei tarpusavyje tai jo. Tik va zanras retai pasitaikantis tai tenka poruoti su bernais.

                              Comment

                              Working...