Little Busters! ir Little Busters!: Refrain

Collapse
X
 
  • Laikas
  • Rodyti
Clear All
new posts
  • Miesto_Druidas
    the journeyman



    • 2010 08 17
    • 1691

    Little Busters! ir Little Busters!: Refrain

    Little Busters! / Little Busters!: Refrain

    Režisierius: Yoshiki Yamakawa
    Adaptacija: pagal Key visual novelę
    Studija: J.C. Staff
    Žanrai: Gyvenimiškas, mokyklinis, drama
    Transliacija: 2012.10-2013.04 ir 2013.10-2013.12
    Trukmė: 26 x 24 min + 13 x 24 min
    MAL reitingas: 7.65 (LB!) ; 8.39 (LB!: R)
    Video resursai: LB! OP||LB! ED||LB!: R OP||AMV
    Papildoma Info:

    Vaikystėje Riki neteko tėvų ir dėl ligos beveik tiesiogine to žodžio prasme buvo įkalintas ligoninėje, tačiau iš beviltiškos padėties jį išgelbėjo berniukas Kyousuke ir jo draugai, kurie priima Riki į savo grupelę - "Little Busters". Po keleto metų jau bebaigiant mokyklą Kyousuke susiduria su dilema - baigiasi mokyklos laikotarpis, bet taip dar norisi patirti šaunių įspūdžių kartu su mylimais draugais. Taip jo galvoje gimsta 'geniali' idėja - reikia kurti beisbolo komanda. Deja iki pilnavertės komandos trūksta narių. Laimei mokykloje apstu šiektiek įkaušusių mergaičių, kurias galima užverbuoti. Būtent Riki ir tampa šios užduoties vykdytojas, o ir neveltui - vaikinukas, pasirodo, tikras 'sielų gydytojas', o pirma būtent ir teks pralaužti merginas kamuojančių problemų ledus. Tačiau visa tai - tik fasadas, slepiantis ne tokią šviesią ir vėjavaikišką realybę, kokia ji atrodo iš pradžių.

    Po Kanon, Air ir Clannad adaptacijų atėjo laikas dar vienai vizualinei novelei - Little Busters!. Perspėju aprašymas bus visiškai iš anime žiūrovo pusės, tad jei žaidėt žaidimą ir galvojat kitaip, būtinai pasidalinkit nuomone komentaruose.
    Anime formatas čia labai fanašus į Clannad. Du sezonai, kurių antrasis yra ta emocinė viršukalnė į kurią lipsime visą pirmą sezoną. Jo struktūra labai paprasta: Riki sutinka mergaitę bando ją pakviesti į komandą, o po kiek laiko susiduria su ją kamuojančia problema ir bando tai išspręsti. Tuo tarpu tarpuose tarp arkų išvysim smagaus turinio apie draugų nuotykius ir mėginimą kurti komandą bei šiek tiek pagrindinės istorijos užuomazgų dėliojimo. Viskas būtų nuostabu, jei serialo pagrindas būtų smagus slice of life. Šiuo aspektu serialas tiesiog linksmas ir nuotaikingas. Jo ašis - draugystė, kuri perteikta puikiai - stiprus draugų ryšys kuo puikiausiai jaučiasi ir už ekrano ribų. Tačiau kai prieinama prie individualių istorijų dramos tenka nuliūsti, tikrai tai nėra stipri serialo dalis. Kiekvienos merginos istorija (sezone paliečiamos keturios) yra iki negalėjimo liūdna, tragiška ir dar kaip visokia kitokia. Tačiau viskas dažniausiai baigiasi trijų epizodų bėgyje, tad ir įvykiai ganėtinai paskubinti bei neturi kažkokio svorio ar poveikio žiūrovui. O ir pačios istorijos, kai kurios keistos ir egzotiškos, kad realiai jomis patikėti niekaip neišeina. Atsidūstant paminėsiu, kad pačios merginos, čia daugiau mažiau kvailos ir vaikiškos moe iškamšos, kurių asmenybės nelabai subrendo net ir sulaukus 16 metų. O kur dar tas faktas, kad seriale be Riki yra dar trys vaikinai, kurie beveik taip ir lieka antrame plane visą sezoną, kas jaučiasi tik iššvaistytas potencialas, siekiant papasakoti ir parodyti tikrai kažką puikaus. Na ir aišku ašaros, ašaros ir dar daugiau ašarų, bet kažkodėl pačiam žiūrint liūdna nepasidarė nė karto. Laimei, šie trumpi emociniai užtaisai greitai baigiasi, tad tai nėra kažkas itin skausmingo. Lyginant su Clannad, pastarasis man buvo smagesnis, taip pat nesistengė sumesti visų merginų istorijų į vieną sezoną, tuo tarpu LB trumpai pažvelgia beveik į kiekvieną veikėją, kas visgi turi svarbos pagrindinei istorijai.
    Vis dėlto kaip ir Clannad atveju tikrasis potencialas slepiasi antrajame sezone. Asmeniškai jis tikrai patiko. Istorija pradeda nenutrūkstamai lėkti pirmyn ir pasiekus emocinę kulminaciją gausim visko: puikių emocijų, liūdnų momentų, šiek tiek romantikos. Kai ko gal trūksta, pradėta romantinė gijelė buvo puiki, tačiau labai trumpa, o kai kurie istorijos aspektai taip pat pabrėžiami labai vangiai ir trumpai.
    Tačiau pagaliau seriale pasireikšti gauna vaikinai, o pagrindiniai personažai irgi galų gale persilaužia, dėka visai neblogo asmenybės vystymo aspekto. Gale viskas visai sumaniai sueina į savo vietas: visi subtilūs hint'ai ir mįslės susijungia į vieną tenkinantį rezultatą. Tiesa, klausimų lieka, tačiau ir pabaiga čia labai paprasta ir maloni lyginant su Clannad: After Story pabaiga, deja pats finalinės dalies turinys čia tikrai nėra toks geras, tačiau nėra nevertas dėmesio.
    Tikras progresas tarp sezonų jaučiasi ir techninėje pusėje. Nors muzika čia nuolat kartojama ta pati, bet animacija Refrain'e, kur kas sklandesnė ir įtaigesnė nei buvo prieš tai, lyg studija būtų pabudusi iš sąstingio (skirtingai nuo kitų adaptacijų, serialą kūrė jau nebe KyoAni, kas patiko toli gražu nevisiems, tačiau tęsiniui jie atsitiesė).


    Mano nuomone: Tai odė draugystei, o tai puikiai jaučiasi ir anapus ekrano. Deja, kaip didžiulė siena stūgso pirmasis sezonas, tiesiog prikrautas ašaringų mergaičių istorijų. Tad jei užsinorėsite ir visgi vargais negalais pirmą sezoną įveiksite, nė nedrįskit taip užbaigti pažinties su serialu (nebent visiškai jo nekenčiate), nes jo tęsinys - Refrain sumaniai ir įdomiai suveda iki tol statytą istoriją ir prieina prie visai tenkinančios kulminacijos, pakeliui pažerdamas visą pluoštą emocionalių ir įsimintinų akimirkų. Iki Clannad: After Story lygio toloka, bet vistiek finalinė dalis įsimintina ir visai verta dėmesio.
    Tačiau taip sakau tik iš anime žiūrovo pusės, kaip į adaptaciją reaguos originalios vizualinės novelės gerbėjai, palieku spręsti jiems patiems.
    6
    5 (puikus!)
    16.67%
    1
    4
    50.00%
    3
    3
    0%
    0
    2
    16.67%
    1
    1 (nevertas dėmesio)
    16.67%
    1
    Paskutinis pakeitimas nuo Miesto_Druidas; 2023-09-24, 21:56.
  • Killerbee
    Iškrypęs dėdulė





    • 2006 12 11
    • 2949

    #2
    Nėra ką veikt naujų išvakarėse? Ar tikrai reikėjo taip vargintis dėl antro sezono?

    Comment

    • Miesto_Druidas
      the journeyman



      • 2010 08 17
      • 1691

      #3
      Autorius Killerbee
      Nėra ką veikt naujų išvakarėse? Ar tikrai reikėjo taip vargintis dėl antro sezono?
      Nu nėra (kaip matau ir tau ). O šiaip turėjau pasirašęs, tai kad savotiškų skolų nebūtų prieš naujus. Šiaip nežinau, geras klausimas ar verta vargintis tokiais atvejais, bet surizikavau ir labai blogai nebuvo. Pirmojo šiaip nerekomenduočiau niekam (nors nėra jis kažkoks labai blogas), bet jei taip išeitų prasikankint (kaip jau kam) pro 26 epizodus, tada tęsinį žiūrėt verta.

      Autorius Killerbee
      Su naujais visus!!!
      Su naujais!

      Autorius Killerbee
      Nu ką, siaubas kažkoks, net įvertinau kuolu nors šiaip tokiais balais nesimėtau - jei jau dropinu tai palieku ramybėje. Siaubingas įgarsinimas (ausys linko nuo kai kurių personažų balsų) ir apie nieką. Viskas prasidėjo blynelių valgymų. Ir tai turėtų mane sudomint!? Užmečiau akį į anime listą, pasirodo pirmą sezoną išmečiau po antro epizodo. Progresas blyn....
      Nu nieko nesakyčiau, jei nebūčiau parašęs, jog tęsinys tik tiems kas iškentėjo visą sezoną. Tada ir tie blyneliai būtų skanesni (kuo slice of life seriale yra blogai blynelių valgymas???) ir prie balsų jau būtų apsiprasta (įgarsinimas tikrai erzina su tuo pilnai sutinku) . Bet ne, reikėjo pulti ieškoti stebuklo antram sezone, kurio pirmo nė dviejų ep'ų neiškentėjai. Kam? Tik tam, kad čia parašyt? Tada be reikalo švaistei laiką. Ir tai tikrai nėra toks jau baubas, kokį tu čia aprašei, bet atsilygins tik kantresniems, kitiems siūlau laiko neeikvot, detalės aprašyme.
      Paskutinis pakeitimas nuo Miesto_Druidas; 2014-02-17, 11:04.

      Comment

      • Killerbee
        Iškrypęs dėdulė





        • 2006 12 11
        • 2949

        #4
        Autorius Miesto_Druidas
        Nu nėra (kaip matau ir tau )
        Nu porą žodžių parašyt čia daug laiko neužima. Su naujais visus!!!

        Nu ką, siaubas kažkoks, net įvertinau kuolu nors šiaip tokiais balais nesimėtau - jei jau dropinu tai palieku ramybėje. Siaubingas įgarsinimas (ausys linko nuo kai kurių personažų balsų) ir apie nieką. Viskas prasidėjo blynelių valgymų. Ir tai turėtų mane sudomint!? Užmečiau akį į anime listą, pasirodo pirmą sezoną išmečiau po antro epizodo. Progresas blyn....
        Paskutinis pakeitimas nuo Killerbee; 2014-01-22, 22:52.

        Comment

        • Red_Elf
          pandų karai :D


          • 2009 05 07
          • 1115

          #5
          Little Busters yra gan neįvertintas darbas. Turiu pasakyti, jog ir pati jį aplenkdavau gan dideliu lanku (kažkodėl), bet pamačiusi, jog pasirodė dubliuota versija, nusprendžiau suteikti jam šansą. Dubliažas (bent man) suteikia laisvės, nebereikė sėdėti prie ekrano ir skaityti titrus, tuomet niekuo kitu neužsiimsi, o žiūrint dubliuotą versiją gali daryti vos ne viską: galinti maistą, tvarkyti namus, gainioti katiną, svarbu tik kartas nuo karto užmesti akį į ekraną ir minties nepamesi. Taip šansą gauna ne vienas anime, kurio titrais žiūrėti neapsiimčiau.

          Serialas galėjo būti jei ne puikus, tai bent labai geras slice of life atstovas, bet va žanrą vis gadino "nekasdieniškos" mergaičių istorijos ir šiaip nukrypimai nuo realaus gyvenimo. Antrojo sezono metu kaip ir paaiškinama šių "pasifantastinimų" priežastis, bet man vis tiek geriau be jų būtų.

          Negaliu pasakyti, jog serialo arkos buvo kažkuo labai ypatingos ar išskirtinės, mergaitės išvis silpnoji serialo pusė, bet pagrindinis serialo penketukas (Riki, Kyousuke, Masato, Kengo ir Rin) man viską atpirko. Jų tarpusavio chemiją buvo puiki, gal ne visi iki galo atskleisti, bet man to užteko.

          Nors emociškai antrasis sezonas daug stipresnis ir gilesnis, bet man labiau patiko pirmasis, jis švelnesnis, mielesnis.

          Pirmam sezonui rašau 9, antram jau 8, bet kadangi antrasis užbaigia istoriją, bendras balas lieka 8.
          Paskutinis pakeitimas nuo Red_Elf; 2015-03-16, 16:16.

          Comment

          Working...