Howl's Moving Castle

Collapse
X
 
  • Laikas
  • Rodyti
Clear All
new posts
  • tamagochi
    Suši valgytojas

    • 2005 10 19
    • 138

    Howl's Moving Castle


    Howl's Moving Castle
    ハウルの動く城


    Režisierius: Hayao Miyazaki
    Studija: Studio Ghibli
    Žanrai: fantastika, drama
    Metai: 2004
    Trukmė: 1 val. 57 min.
    AniDB reitingas: 7.99 (6111)
    MAL reitingas: 8.69 (75850)

    YouTube resursai:
    Traileris

    Sofijai – aštuoniolika, ji gyvena mažame provincijos miestelyje ir didžiąją dalį laiko praleidžia gamindama skrybėles savo tėvo parduotuvei. Vieno iš retų pasivaikščiojimų mieste metu Sofija susipažįsta su gražiu, bet nuobodoku burtininku Haulu.

    Pamaniusi, kad Sofija ir Haulas įsimylėjo, piktoji burtininkė paverčia merginą devyniasdešimtmete sene. Nusivylusi Sofija pabėga į dykumą ir ten atsitiktinai patenka į keliaujančią Haulo pilį.









    Kai kur nors išgirstu arba perskaitau apie režisieriaus Hayao Miyazaki darbus man atmintyje iškyla malonūs prisiminimai. Tai "Spirited Away", "Princess Mononoke", "My Neighbour Totoro" - šie filmai dvelkia žmogiška šiluma, tikromis emocijomis ir nuoširdžiu tikėjimu pasaulio gerumu. Būtent juos rekomenduoju pažiūrėti kai kas nors skeptiškai suraukia nosį apie "japonų multikus". Tad nekantriai laukiau kol pasirodys naujausias kūrinys "Howl's Moving Castle".

    Šis filmas yra adaptacija to paties pavadinimo knygos vaikams. Jauna mergaitė Sophie atsitiktinai sutinka burtininką Howl'ą (kuris beje jaunas, gražus ir lengvai sužavi moteriškas širdis). Deja užtai ji susilaukia netikėtos bausmės: pavydi pikta ragana ją užburia ir paverčia senele. Taigi Sophie nieko kito nelieka, išskyrus keliauti ieškoti sutiktojo burtininko ir tikėtis kaip nors išsklaidyti kerus. Aišku tai padaryti nebus labai lengva, nes Howl'as gyvena vaikščiojančioje pilyje (iš čia ir filmo pavadinimas). Ar ji dar kada nors atgaus savo jaunystę?

    Kaip ir galima buvo tikėtis iš Studio Ghibli, animacija tikrai aukšto lygio - papildomi pagyrimai už tai kad be reikalo nebuvo naudojama CGI (kurios liga jau negrįžtamai susirgo Holivudas).
    Filme gausu stilingų detalių, originalių personažų ir pasakiškai gražių peizažų. Vaikščiojančios pilys ir kalbantys ugnies demonai dar kartą įrodo, kad žmogiškajai fantazijai nėra ribų ;]

    Deja šiek tiek nuvilia scenarijaus ir veikėjų vystymas filme - tai daroma per greitai. Žiūrovas nuolat apmėtomas viena už kitą įspūdingesnėmis scenomis ir nespėja jų iki galo suvirškinti.
    Norėjosi, kad vietoj to daugiau būtų gilinamasi, ką vis dėlto jaučia pagrindiniai veikėjai ir kokie jų elgesio motyvai.
    Pvz jaunos mergaites virtimas sena moterimi (filmo vinis) nepakankamai išryškintas. Sunku patikėti, kad ten nebuvo jokio vidinio konflikto ar emocijų - Sophie tiesiog susitaikė su savo likimu ir IŠ TIESŲ tapo sena moterimi (kuri dejuoja dėl skaudančios nugaros, sako protingus pamokymus ir tvarko namus).
    Labai gaila, tačiau dėl šios priežasties filmo pabaigoje Howl ir Sophie man taip ir liko svetimi.

    Dar vienas dalykas, kuris man gadino įspūdį - tai pernelyg išryškinta karo tema. Pats karas vaizduojamas be jokių paaiškinimų - taip matyt norėta pabrėžti jo beprasmiškumą. Tačiau bėda yra, kad be tų paaiškinimų kai kurie filmo elementai taip ir nesusiriša į vieną visumą.

    Soundtrackas ir japoniškas įgarsinimas gan vidutinio lygio ir lengvai pamirštami (tad galima žiūrėti ir dubą).

    Tamagochio rekomendacija: Howl's Moving Castle įspūdingas, tačiau nenuneša stogo kaip ankstesni režisieriaus darbai.





    Siųstis: Linkomanija

    Aprašymą taisė: cobabara
    212
    5
    73.58%
    156
    4
    18.87%
    40
    3
    6.60%
    14
    2
    0.94%
    2
    1
    0%
    0
  • Sable
    The Hitchhiker





    • 2005 03 11
    • 1530

    #2
    Nugi neblogas review Maciau. Patiko. Bet, kaip rasei - stogo nenunesa. Nors man ir kiti darbai, kur vardinai nieko nenunesinejo Taip sakant yra gerai paziuret syki-kita, bet ne taip kaip pvz. koks Karas. Sorry vis gi CGI valdo, pagal mane ^^v

    Comment

    • zio
      Administratorius


      • 2000 02 22
      • 264

      #3
      Labai prastas pats galas, rodos lyg butu pritruke biudzheto, todel sukure greit paprasta naiviai banala pabaiga. Iki tol labai mielai zhiurisi, tiesiog shilta pasaka.

      Comment

      • Tifa!!!

        #4
        Studio Ghibli tikrai labai gera studija... jos daug pelne pasauline slove kaip spirited away, princess monoke, Cats returns... tikrai puikus darbai tik kazkaip sita susiko

        Comment

        • narusegawa

          #5
          na gaila tai pripazinti,bet as daug daugiau tikejausi is sio filmo ir pagaliau is paties miyazakio.. sis filmas buvo gan nuobodokas(per ilgai uzsitesiantis veiksmas arba tiesiog kalba vienoje vietoje) ir nuvalkiotas[kitaip tariant-siek tiek banalus]. gaila tai pripazinti. pasirodo visi zmones keiciasi[kalbu apie savo dievuka miyazaki]..

          Comment

          • arna
            emptiness

            • 2006 06 20
            • 1069

            #6
            sveiki

            Perskaičiau jūsų komentarus ir kiek nustebau: dauguma jūsų nusivyle pabaiga. Nelabai supratau kodėl, nes nelabai stipriai argumentavote savo nuomonę.
            - šis filmas iš tiesų kiek kitoks nei ankstesni Hayao Miyazaki darbai (turiu galvoje idėjine prasme); nors Jis išlaiko tą pačią piešimo/animavimo stilistiką. Kaip supratau pagrindinė idėja buvo parodyti MEILĖS jėgą ir KARO beprasmiškumą. Man asmeniškai gana daug klaustukų iškėlė būtent tas karas. Sunku rasti logišką pagrindimą kodėl jis kilo (nors anime gale tai ir duodama daugiau mažiau suprasti); tad peršasi mintis, kad Hayao Miyazaki paprasčiausiai norėjo parodyti karo, kaip esmės, žiaurumą ir beprasmiškumą; na tie miestų bombordavimo, šmėklų puolimo vaizdai iš tiesų pavykę. Bet į patį pagrindinį klausimą, kodėl šis karas kilo, taip ir neliko atsakytas - tai kad karalienė/vyr.burtininkė susipyko su Halu ir dėl to ant jo užsiudė kariaunas, manęs nelabai įtikino. Vienu žodžiu karo kilimo priežąstis gana silpna šio anime vieta; kaip ir paties karo;
            - dar šiame anime minusą įžvelgiau tame, kad niekaip nesupratau Sophie šeimyninių/giminystės ryšių su kitomis mergaitėmis ir su ta blondine moterim. Lyg ji(Sophie) našlatė lyg ir turi sesę ar mamą -- niekaip to nesupratau:sick:
            - jei išmetus nekurias "karines" scenas, filmas gautusi dinamiškas ir logiškas. Nežinau kodėl jums, bet man pabaiga pasirodė labai graži (sutinku, kad gal kiek vaikiška ir naivi), šilta ir laiminga; kaip ir turi baigtis gražiose pasakose.
            - galiausiai šio anime tikslas ir yra parodyti augantiems vaikams koks yra žiaurus, atstumiantis ir beprasmis karas, kokia stipri ir graži yra pasiaukojanti nuoširdi meilė; o į visus tuos niuansus vargu ar vaikai taip jau gilinsis kaip mes čia .

            Comment

            • narusegawa

              #7
              zinai..sis filmas ,man asmeniskai, pasirode nemiyazakiskas.) kazkoks kitoks.visai kitoks. as si kureja gerbiu.net labai,bet siuo jo filmu nusivyliau. ir ne del to,kad neradau bendros kalbos su juo.)
              tiesiog buvau pripratus prie mononokes ir chihiros,todel si permaina su howl's moving castle atrode nekokia..filmas geras.negaliu pykti. tiesiog labai negerai,kad per ji as neapsiverkiau.)

              Comment

              • arna
                emptiness

                • 2006 06 20
                • 1069

                #8
                tarp kitko, yra ir daugiau filmų apie pilis, net to paties Hayao Miyazaki'o. Pvz.:
                - "CASTLE IN THE SKY" (arba "Laputa-dangaus pilis");
                - "Kaliostro pilis (tiesa, nežinau ar Hayao Miyazaki's yro šio anime autorius, nes jo dar nemačiau);

                "CASTLE IN THE SKY" (arba "Laputa-dangaus pilis") t.p. vertas jūsų dėmesio; Manau artimiausiu metu duosiu jo pristatymą.

                Comment

                • arna
                  emptiness

                  • 2006 06 20
                  • 1069

                  #9
                  narusegawa'i

                  - sakai truputį nusivylei; bet kiek žinau labai dažnas kažkuom nusivilsta peržiūrėjęs šį filmą. gal tai atsiranda dėl to, kad automatiiškai šį anime lygina su "Shihira" ar "Mononoke". tam tikru požiūriu, filmo pastatymo koncepsija yra ne iš prastųjų, nes čia Hayao Miyazaki's bando vėlgi gvildenti gana sudėtingas temas: karą ir viską kas su juo susiję. Jis tai bando, mano galva daryti per pasakos motyvą, ir tam tikra prasme idėjinėje plotmėje ,jis suriša realų ir išgalvotą pasaulius (karas+burtininkai+šmėklos ir demonai). Realus - tai Karas, žmogaus nesveikos fantazijos ir norų vaisius, išgalvotas - visa kita; kaip žianai, yra ne vienas anime, kur gvildenama karo tema, Hayao Miyazaki's t.p. jos neaplenkė. Tarp kitko, jis ją gvildeno ir "mononokėje", tik šiuo atveju, jis į viską pažvelgė globaliau, bet tam tikras sąsajas galima surasti su "mononoke" - tai vėlgi tie patys ginklai, kuriais žudoma ir naikinama.
                  - šis anime gavosi kiek filosofinis, tarsi žvilgsnis į Žemę iš paukščio (burtininko Halko) skrydžio. Manau čia ir yra išreikštas ypatingas paties Hayao Miyazaki'o požiūris į karą, ir jo noras tas karines mašinas sunaikinti, ta prasme, kai kuriais aspektais manau Hayao Miyazaki's pats tapatinasi su burtininku Halku (bet čia jau mano nuomonė); na o visa kita einama pramintu keliu: tai Meilės, Draugystės, Pasiaukojimo kelias....
                  - tam tikri šio filmo niuansai iš tiesų gana sunkiai suprantami ar surišami, keliantys klausimų, bet sunku būtų patikėti, kad tai galėtų būti tokio Metro kaip Hayao Miyazaki's, "pražiūrėtos", neapgalvotos vietos. Kiek teko matyti jo kūrybos filmų, viskas pas jį yra gerai pragalvota, sugalvota ir apjungta. Tad gal tai, kas kelia mums žiūrint šį anime nesupratimą, tėra viso labo mūsų neįsiklausymas/neįsižiūrėjimas į tai ką Metras norėjo pasakyti (o jis, manau ne vieną savo mintį, idėją yra užkofdaves šiame nuostabiame filme).

                  su Pagarba..

                  Comment

                  • Ekgp97sl
                    Vietinis šnipinėtojas

                    • 2006 01 16
                    • 63

                    #10
                    Nusigriebiau šio anime DVD Maximoje (tiesa, ne itin vykęs lietuviškas įgarsinimas)

                    Tikrai patiko (mėgstu gi stebuklines pasakas).
                    JOkia pabaiga manęs nenuvylė.
                    Tikrai puikus, gražus filmas, įkūnijantis ne vieną prasmingą idėją.
                    Na, žiūrėti tikrai verta ir pan.
                    Paskutinis pakeitimas nuo Ekgp97sl; 2006-10-06, 12:18.

                    Comment

                    • Audria
                      Labai pikta. Neerzinti

                      • 2005 09 25
                      • 98

                      #11
                      Katik paziurejau si anima.Niuz,piesimas lb grazus,viskas pavaizduota labai pasakiskai,taciau kaip jau buvo rasoma reiview,buvo nepakankamai ispletoti veikeju charakteriai,nezinau,jeigu as pavirsciau taip senute,tikrai taip nuolankiai nesusitaikyciau kaip ji..Beto,taip ir nesupratau tarp ko,ir kodel tas karas vyko? Ir pabaiga durna,ta karaliaus burtininke liepe nutraukti ta kara.O kodel anksciau negalejo to padaryt?Is tikruju,to tai nesupratau..

                      Comment

                      • Evil_of_Darknesz
                        Suicide is painless...

                        • 2006 04 09
                        • 998

                        #12
                        Na va as ir per lnk paziurejau si anime ir galiu pasakyti tik nuostabu... Visi Hayao Miyazaki darbai yra nuostabus taigi sis darbas taip pat neisimtis...
                        Paskutinis pakeitimas nuo Evil_of_Darknesz; 2007-01-01, 16:17.

                        Comment

                        • [snyguracka]
                          Whatever ;]
                          • 2007 01 01
                          • 9

                          #13
                          Anime dometis pradejau gan nesenai. Ir sio kurejo matau koki tik antra darba ir man jis begalo patiko Kaip ir daugeliui uzkliuvo del to karo bet siaip nuostabus filmas ir pabaiga man tiko. As asmeniskai patenkinta

                          Comment

                          • yohdawn
                            Naujokas
                            • 2007 01 01
                            • 24

                            #14
                            .
                            Paskutinis pakeitimas nuo yohdawn; 2023-05-23, 21:20. Priežastis: delete

                            Comment

                            • Eisas Kuperis
                              Simintis Sun


                              • 2006 01 25
                              • 355

                              #15
                              Gerai, eilė ir man prisiminti. Greičiausiai kitu atveju dėmesio nebučiau atkreipęs. Trumpa istorija tik dar labiau sužadina apetita. O šitai.... Šitai tiesiog pasaka. Tokia kokias mėgstu. Na taip, aš nenagrinėjų studijų kur kurta, kurėjų, ką jie ketino\neketino tuo pasakyti, nenarstau anime po kauleli, filosofinių minčių nenarstau, žodžiu interpretuoti nemėgstu, tad tiesiog žiuriu ir ta trumpa akimirka pagyvenu kitur, ne čia. Ir likau nenuviltas, šio anime nebandžiau į kažką lyginti, gretinti, tai tiesiog pamačiau kas patiko, nors gal ir negeriausia. Na taip, karai manę domina už viską mažiausiai į juos mažai kreipiu dėmesio, tai taip ir likau su mintimi jog čia visgi ne karas svabiausias buvo. Pabaiga nesakyčiau kad ji ispudinga, ar prasta labai, bet netokia idomi kokios tikėjausi. Na o mano mintis tokia dar, jei ieškoti konors paslėpta, užkoduota, tai išpešti galima daug ir logiškų dalykų, bet ar visad tai susije su autoriaus nuomone čia jau klausimas. Bet čia net tam gija. Howl's Moving Castle tiesiog vertas žiurėjimo. Nei daugiau nei mažiau.

                              Comment

                              Working...