Japonų kultūros festivalis „Japoniškas ruduo“

Collapse
X
 
  • Laikas
  • Rodyti
Clear All
new posts
  • Lori-chan
    noblesse oblige

    • 2008 08 24
    • 37

    Japonų kultūros festivalis „Japoniškas ruduo“

    Š.m. spalio 3 d. (penktadienį) Japonijos ambasada Lietuvoje pradeda japonų kultūros festivalį „Japoniškas ruduo". Šiuo mėnesio trukmės renginių ciklu pirmiausia norima pažymėti dvišaliams Lietuvos ir Japonijos santykiams itin reikšmingą įvykį - nepaprastosios ir įgaliotosios Japonijos ambasadorės Lietuvai p. Miyoko Akashi paskyrimą. Ambasadorė į Lietuvą atvyko birželio pabaigoje ir savo kadencijos metu ketina dar labiau plėsti šalių bendradarbiavimą ir ypatingai daug dėmesio skirti Japonijos kultūros sklaidai.

    Tokio masto japonų kultūros pristatymas Lietuvoje vyks pirmą kartą. Spalio - lapkričio mėn. įvyks septyni renginiai, įvairiais aspektais pristatantys japonų kultūrą - peizažinių graviūrų ir bonsai medelių parodos, keli tradicinės japonų muzikos koncertai, kasmetinis japoniško kino festivalis, antrą kartą vykstantis kovos menų festivalis bei paskaita apie maistą japonų animacijoje.

    „Japoniško rudens" renginių programa:

    Spalio 3 d. Japonijos dailės klasiko Hirošige Ando medžio raižinių paroda

    (penktadienis) „53 Tokaido trakto stotys" (paroda vyks iki spalio 26 d.)

    Lietuvos dailės muziejus, Vilniaus paveikslų galerija,

    Didžioji g. 4, Vilnius

    Spalio 7 d. Grupės BAKK koncertas

    (antradienis) „Stygų ir vėjo harmonija - Muzika šiandienos Japonijoje"

    19:00 Vytauto Didžiojo universiteto koncertų salė,

    Daukanto g. 28, Kaunas

    Spalio 9 d. Grupės BAKK koncertas

    (ketvirtadienis) „Stygų ir vėjo harmonija - Muzika šiandienos Japonijoje"

    19:00 Taikomosios dailės muziejus,

    Arsenalo g. 3A, Vilnius

    Spalio 10 d. Bonsai ir Suiseki paroda

    (penktadienis) Lietuvos dailės muziejus, Vilniaus paveikslų galerija,

    Didžioji g. 4, Vilnius

    Spalio 11 d. Bonsai seminaras

    (šeštadienis) 12:00-14:00 Lietuvos dailės muziejus, Vilniaus paveikslų galerija,

    Didžioji st. 4, Vilnius

    Spalio 17-23 d. 8-asis japonų kino festivalis

    19:00 / 21:30 Forum Cinemas Vingis,

    Savanorių pr. 7, Vilnius

    Spalio 26 d.
    Japonų kovos menų festivalis

    (sekmadienis) 16:00 Šarūno Marčiulionio krepšinio mokyklos salė,

    Vytenio g. 6, Vilnius

    Lapkričio 2 d. Paskaita „Japoniškas maistas ir animacija"

    (sekmadienis) (paskaita, animacija, japoniško maisto ruošimas)

    13:00 Vytauto Didžiojo universiteto Japonistikos centras,

    Vaižganto g. 30, Kaunas

    Lapkričio 5 d. Japoniško tradicinio muzikos instrumento KOTO koncertas

    (trečiadienis) 18:00 Lietuvos muzikos ir teatro akademija,

    Gedimino pr. 42, Vilnius

    (Visi renginiai nemokami, išskyrus „8-ąjį japonų kino festivalį". Parodos įprastomis Lietuvos dailės muziejaus, Vilniaus dailės galerijos kainomis)

    *
    „53 Tokaido trakto stotys" - japonų dailės klasiko Hirošige Ando peizažinių medžio raižinių paroda.

    Hirošige Ando (1797-1858) yra vienas garsiausių XIX a. japonų klasikinės grafikos atstovų. Šis peizažinių graviūrų ciklas yra vienas iš dviejų svarbiausių šio menininko kūrybos darbų, suformavęs savitą jo stilių.

    1832 m. Hirošige su oficialia procesija keliavo į Kiotą įteikti dovanų imperatoriaus dvarui. Dailininkui tai buvo pirmoji kelionė Tokaido traktu, jungusiu šiogunato (karinė feodalinė valdymo sistema) sostinę Edo (dabartinis Tokijas) ir imperatoriaus sostinę Kiotą. Apimtas stiprių įspūdžių, Hirošige piešė kiekvienos aplankytos vietovės eskizus, ir grįžęs ėmė spausti raižinius, vaizduojančius visas 53 palei traktą išsidėsčiusias stotis bei pradinį trakto „tašką" - Nihonbaši tiltą Edo mieste ir galutinę stotį - Sandžio Ohaši tiltą Kiote, iš viso 55 darbus. Įvairiuose savo dvasia bei motyvais ciklo raižiniuose vaizduojami pakelės miestelių kasdienybė, vietiniai papročiai, keliauninkai ir visa tai persipina su didingos gamtos - kalnų, upių, miškų - vaizdais.

    Kurdamas šį ciklą, dailininkas pirmą kartą raižybos istorijoje efektingai panaudojo daugelį iš smulkiosios grafikos ir spontaniškų dailės mokyklų perimtų meninės išraiškos priemonių. Čia labai svarbi neįprastai jautri kontūrinio piešinio linija, sušvelninanti ankstesnei raižybai būdingą piešinio griežtumą ir formų atšiaurumą.

    *
    Grupės BAKK koncertas - jungtinis tradicinių japoniškų instrumentų - biva (tradicinė japoniška liutnė) bei šio (tradiciniai japoniški lūpiniai vargonėliai) ir klasikinių instrumentų - kontraboso bei gitaros koncertas. Grupę sudaro keturi jauni, talentingi ir perspektyvūs atlikėjai - Kadzuki Kunihiro, Seisui Arai, Asumi Bunno ir Džiun Kavasaki. BAKK - pirmasis bendras jų muzikinis projektas, kuriame naujai pažvelgiama į tradicinę japonišką muziką bei instrumentus, derinama japoniška ir vakarietiška muzikinės tradicijos.

    Koncerto programos, sukurtos vieno iš atlikėjų Kadzuki Kunihiro, pavadinimas „Banginis, pelė ir žmogus". Tai fantazija prasidedanti prologu „Laikas": Žemės dydžio Laivas, Banginio dydžio Žmogus, Žmogaus dydžio Pelė. Laikas, stebėdamas šio trejeto judėjimą, pagimdė berniuką. Šis berniukas ir tampa pagrindiniu muzikos kūrinių veikėju.

    * Bonsai ir Suiseki paroda bei seminaras

    Bonsai ir Suiseki parodoje bus eksponuojami p. Kęstučio Ptakausko, bonsai meistro iš Alytaus, auginami bonsai medeliai. K.Ptakauskas bonsai auginimu susidomėjo beveik prieš 20 metų ir jau kelerius metus dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose bonsai kongresuose, parodose, pats organizuoja tarptautines parodas Lietuvoje. 2003 m. K.Ptakauskas įkūrė „Bonsai studiją", kurioje bonsai paslapčių ėmė mokyti kitus Lietuvos bonsai mėgėjus.

    Savo patirtimi bonsai meistras dalinsis ir nemokamo seminaro metu.

    * 8-asis japonų kino festivalis

    8-asis japonų kino festivalis, vyksiantis kino centre Furom Cinemas Vingis spalio 17-23 d., turėtų pradžiuginti žiūrovus filmų gausa ir įvairove. Pirmą kartą japonų kino festivalių istorijoje bus rodoma net 14 įvairių laikotarpių, žanrų ir temų kino juostų, sukurtų per 50-ties metų laikotarpį (nuo Japonijos atsigavimo po pralaimėto karo iki XXI amžiaus pradžios). Festivalio žiūrovai turės galimybę pamatyti ir daugiau sužinoti apie Japoniją - pradedant senovės Japonijos samurajų kultūra, baigiant dabartinėmis šalies aktualijomis.

    Festivalio programą sudaro juostos iš Japonų fondo bei Europos japonų kino filmų kolekcijų.

    Du festivalio filmai buvo nominuoti prestižiniam Amerikos kino meno ir mokslo akademijos „Oskarui" : 2004 m. režisieriaus Jodži Jamada filmas „Sutemų samurajus" (Twilight Samurai, 2002) bei 1957 m. nominuota režisieriaus Kon Ičikavos karinė drama „Birmos arfa" (Burmese Harp, 1956). Pastarasis filmas 1956 m. taip pat buvo nominuotas ir pelnė 2 apdovanojimus Venecijos kino festivalyje.

    Kino festivalio programoje yra ir du turbūt Lietuvoje žinomiausio japonų režisieriaus ir aktoriaus Takeši Kitano filmai: „Vaikių sugrįžimas" (Kids Return, 1996) ir „Kikudžiras" (Kikujiro, 1999), kuris tais pačiais metais buvo nominuotas Kanų filmų festivalyje.

    * 2-asis japonų kovos menų festivalis

    Japonų kovos menai sulaukia vis daugiau Lietuvos žmonių dėmesio. Nuolatinio streso ir beprotiško gyvenimo tempo išvarginti žmonės ieško atgaivos sielai ir kūnui. Būtent tai gali suteikti japonų kovos menai.

    Daugeliui kovos menai asocijuojasi su agresija, jėgos panaudojimu, bet japonų kovos menams šie apibūdinimai visiškai netinka. Čia svarbiausia - filosofija. Nors visuose kovos menuose ji šiek tiek skirtinga, galima atrasti ir daug panašumų. Pirmiausia reikia nugalėti priešą savo viduje, patį save, o tikrovėje susidūrus su priešu - pasitelkti vidinę stiprybę ir pabandyti išvengti kovos. Be filosofinio aspekto kovos menuose taip pat svarbus ir praktinis - lavinamas kūnas, išmokti judesiai gali būti panaudojami savigynai.

    Šiemet rengiamas jau 2-asis japonų kovos menų festivalis. Festivalio programa sudarys 4 skirtingų kovos menų grupių pasirodymai: aikido, kendo, karate ir judo. Festivalio tikslas - sulaužyti mūsų visuomenėje egzistuojančius stereotipus, sudominti ir paskatinti Lietuvos žmones juos praktikuoti.

    * Paskaita „Japoniškas maistas ir animacija"

    Šio renginio metu bus rodomas Japonijoje labai populiarus animacinis filmas (anime) apie japonišką maistą.

    Paskaitoje bus bus kalbama ir apie anime - visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje sparčiai populiarėjančią animacijos (ne tik vaikams, bet ir suaugusiems) sritį. Taip pat analizuojama japonų maisto kultūra ir tai, kokią vietą japonų gyvenime ir bendravime užima maistas.

    * Japoniško tradicinio muzikos instrumento KOTO koncertas

    Koto yra tradicinis japoniškas muzikos instrumentas, panašus į lietuviškas kankles, maždaug 180 cm ilgio, dažniausiai turi 13 stygų. Muzikantė groja nidžiugen vadinamu 21 stygos koto.

    Koto koncerto atlikėja yra žymi Japonijos muzikantė Jošimura Nanae. Dažnai koncertuodama tiek Japonijoje, tiek kitose pasaulio šalyse atlikėja stengiasi populiarinti šiuolaikines muzikines kompozicijas.

    Koncerto programą sudaro 5 kūriniai:

    * § „Midare" - XVII a. tradicinis kūrinys, aranžuotas instrumentui koto;
    * § „Chidori-no-Kyoku" - XIX a. kompozicija, sukurta pagal X a. poezijos rinktinę;
    * § „Rezonansas" - kūrinys išsiveržiantis iš japoniškos tradicinės muzikos rėmų;
    * § „Kotouta/Buson-Goku" - kompozicija pagal 5 haiku eilėraščius;
    * § „Nanae" - vieno kompozitoriaus darbas, sukurtas specialiai muzikantei Jošimura Nanae.

    --
    Atrodo, shito nebuvo o.O
  • Sloth
    [SrX]

    • 2007 09 14
    • 277

    #2
    Nice, daugiau tokiu renginiu, gaila tik, kad taip netolygiai pasiskirste, reiketu daugiau renginiu Kaune/Klaipedoj , o ne viska sugrust i Vilniu, nors cia jau turbut galimybes nelabai leidzia...

    Comment

    • InuyashaGirl
      Mielas Ruzavas padaras ^^

      • 2008 04 18
      • 152

      #3
      na. . esiu i visus kur vyks Kaune
      Imagine there's no Heaven
      It's easy if you try
      No hell below us
      Above us only sky
      Imagine all the people
      Living for today

      Comment

      • zhmogeliukas
        Super mega ultra rašytojas

        • 2007 03 21
        • 722

        #4
        buvome su draugėmis nuėje į atidarymą ir paaiškėjo,kad ten tik su pakvietimais XD
        tai nepamekom.galvoju savaitės bėgyje į tą parodą užlėkt,o po to važiuoti į bakk.Kovos menų festivalyje jau pernai buvau,bet vistiek manau kad ir šiemet nuvyksiu,jei niekas nepasikeis.o dėl filmų tai neaišku kaip ten vėl su tais bilietukais bus.
        o ir dėl bonsai pažiurėsiu.
        velnias žmogas visur nori XD

        gaila kad paskaita ''maistas ir animacija'' kaune..na bet gal dar į koto pavyks nusigaut

        Comment

        • nARKOMANe
          kid

          • 2008 09 15
          • 40

          #5
          Lapkričio 2 d. Paskaita „Japoniškas maistas ir animacija" <-- vuo i shita begsiu ir nieks neatkalbes gal yra daugiau kauniechiu kurie eis? padarytumem tipo mini meet'a?

          Comment

          • KoBalt
            Tokyo boy

            • 2007 03 25
            • 127

            #6
            Lapkričio 2 d. Paskaita „Japoniškas maistas ir animacija" reikės bandyt nuait i šita.
            http://android-x-2.mybrute.com

            Comment

            • Deima-
              Ką čia gero nuveikus?

              • 2008 07 04
              • 90

              #7
              Gal kas nors jau buvo BAKK koncerte kaune?Gal galit papasakot įspūdžius?

              Sigą sukūrė pasalūnė.Didelis ačiū jai.

              Comment

              • Mao
                a.k.a. Lzq

                • 2006 07 25
                • 223

                #8
                neisiu niekur. Tingiu. O animacija, kiek supratau, bus apie japonišką maistą. Screw 'dat, geriau pažiūrėsiu animaciją apie žudymą or something xDD
                I, GARLAND, WILL KNOCK YOU ALL DOWN!

                Comment

                • zhmogeliukas
                  Super mega ultra rašytojas

                  • 2007 03 21
                  • 722

                  #9
                  EdwardElric>bus paskaita apie maistą ir apie animaciją XDDD






                  na o pati rytoj į bakk keliauti ruošiuosi ^^

                  Comment

                  • chibi_nemiga
                    Rimtas forumo narys

                    • 2008 08 01
                    • 117

                    #10
                    Autorius nARKOMANe
                    Lapkričio 2 d. Paskaita „Japoniškas maistas ir animacija" <-- vuo i shita begsiu ir nieks neatkalbes gal yra daugiau kauniechiu kurie eis? padarytumem tipo mini meet'a?
                    mudvi su Jovke tikriausiai irgi į šitą žingsniuosim.: D
                    taigi galėsim.:}

                    Comment

                    • zhmogeliukas
                      Super mega ultra rašytojas

                      • 2007 03 21
                      • 722

                      #11
                      *giriasi*
                      buvom in bakk.
                      (dar džiro sesė buvo)
                      gavom Kinihiro ir Kawasaki parašus.ir foto dar padarėm.

                      buvo labai fainai =^__^=

                      Comment

                      • Bloodysorrow

                        #12
                        BAKK buvo super @_@ kaip grazu! kokia muzika!!! XDXD ^_^

                        Comment

                        • sarunasnet
                          Nieko nera

                          • 2005 03 05
                          • 23

                          #13
                          Kas nedalyvavote BAKK koncerte, galite parsisiųsti, koncerto įrašą. LM. Viską sutvarkiau, kaip tik mokėjau ir galėjau
                          Paskutinis pakeitimas nuo sarunasnet; 2008-10-11, 16:46.

                          Comment

                          • Kea
                            Rašytojas

                            • 2008 10 06
                            • 203

                            #14
                            O kaip dėl likusių renginių kainų? Ar tai nemokami renginiai?


                            MyAnimeList

                            Comment

                            • Verdict
                              Draugiškas dėdė

                              • 2007 11 05
                              • 95

                              #15
                              Autorius nARKOMANe
                              Lapkričio 2 d. Paskaita „Japoniškas maistas ir animacija" <-- vuo i shita begsiu ir nieks neatkalbes gal yra daugiau kauniechiu kurie eis? padarytumem tipo mini meet'a?
                              Gal į ši renginį ketina važiuoti kas nors iš Vilniaus? Jei savu transportu, būtų smagu, jei kas galėtų pavežėti. O jei traukiniu - grupe važiuoti smagiau

                              Comment

                              Working...