Lietuviai atakuoja Japan-expo Prancūzijoje

Collapse
X
 
  • Laikas
  • Rodyti
Clear All
new posts
  • Semashke
    U can call me Sema



    • 2009 01 16
    • 425

    Lietuviai atakuoja Japan-expo Prancūzijoje


    Taip jau išėjo, jog vėl turėjome galimybę pakeliauti ir Wishmaster‘io vedami nukakome į Prancūziją ir taip pat į didžiausią europiečių Japonijos mylėtojų renginį – Japan-expo. Mūsų nuostabai šiais metais ten vyko ne tik Japan-expo , o taip pat ir Comic Con‘as, kuris paprastai vyksta atskirai. Pats renginys vyko 2012 metų liepos 4-7 dienomis Parc Des Expositions De Paris centre (tai vieta, primenanti Vilniaus Litexpo rūmus, tik daug kartų didesnė). Taip- ištisas keturias dienas galėjome mėgautis otaku pasauliu, kas iš pradžių galėjo atrodyti per didelis laiko tarpas.


    Po kelionės į Rusijos Animatsuri prie mūsų prisidėjo dar viena keliautoja. Narya, Wishmaster‘is, Džiro-sesė ir aš liepos trečią dieną nieko nelaukdami susikrovėm lagaminus ir pajudėjom iš Vilniaus oro uosto savo tikslo link. Kadangi trise esam cosplayer‘iai, tai mūsų netenkino dešimties kilogramų rankinio bagažo limitas Ryanair‘o skrydžiams, tad teko išsipirkti dar vieną papildomą dvidešimties kilogramų bagažą. Naiviai bandydamos sugrūsti daug kostiumų (kad ir mažų) gavom pasirinkti ir vežtis tik po vieną. Išlaidos ten + atgal + 20kg bagažas padalintas trims žmonėms mums atsiėjo apie 653Lt kiekvienai.

    Kadangi Prancūzijoje tą pačią savaitę vyko dar keli pasaulinio lygio renginiai, turėjome šiokių tokių nesklandumų dėl nakvynės. Išsilaipinę Prancūzijos Beauvais oro uoste pasinaudojom shuttle paslaugomis ir nukakome tiesiai iki viešbučio, kuriame negavome nakvynės tą naktį. Reikėjo greituoju būdu ieškotis nakvynės kitur, pirmą naktį apsistojome F1 viešbutyje, kuris buvo vos už kelių gatvių nuo mūsiškio (25 eurai už naktį ir + 4 eurai už pusryčius), gyvenome gatve toliau Paryžiaus „sienos“. Sakytum „užmiestis“ bet jų užmiestis, kaip pas mus miesto centras. Pirmoji nakvynė mums turėjo kainuoti po šimtą eurų, tad nuo tos akimirkos ant kiekvieno kampo pradėjome naudoti posakį kainų lyginimui „Na... Vis ne šimtą eurų kainuoja „ . F1 viešbutis, pasak Džiro-sesės ir Wishmasterio, turėjo pasižymėti paprastumu. Taip ir buvo: lova, kriauklė kambaryje. Bendri tualetai ir dušai - kapsulės pavidalo. Kita diena – nepaprasta, pirmoji Japan-expo diena. Tą vakarą pirmą kartą gavom susipažinti su kainomis. 4-7 eurai už kebabą ar keptas bulvytes, 2-4 eurai už buteliuką gėrimo ir laukiam rytojaus.

    Ryte už 53 eurus įsigijome metro ir RER traukinių daugkartinius bilietus penkioms dienoms į visas penkias Paryžiaus zonas, mat renginys vyko, regis, 4 zonoje, o pėstute iki jo eiti nuo trečios zonos niekam nesinorėjo. 3 persėdimai ir mes jau ten – Parc Des Expositions De Paris. Išlipus iš traukinio mus pasitiko dideli naujų mangų plakatai įstiklintuose stenduose, pakabintos vėliavos su gerai žinomais logotipais ir naujais anime. Žmonių srautas mums pasirodė esąs didelis... iš pradžių . Prie įėjimo į pastatų komplekso zoną stovėjo išsidėstę daugybė darbuotojų, duodančių nuorodas, kur eiti, kur su kortelėmis atsiskaityti, kur grynais, į vieną pusę žmonėms su VIP bilietais, į kitą – su paprastais, išankstiniais, į kitą – žmonėms be išankstinių bilietų. Nuoroda į didžiulį angarą ir štai čia atsiveria tikroji žmonių masė. Bijau pameluoti, bet angaras galėjo būti dydžio sulyg futbolo aikštelė, mažesnė, bet kartu ir didelė. Gyvate išdėliotos tvoros skirstė srautus, prastovėjome ten apie 1,5-2h ( ir knygą paskaityt atsisėdę ant žemės spėjome ir GB žaidimus pažaisti, pasidairyti) ir įsigijome bilietus iškart į visas keturias renginio dienas. Iš viso tas malonumas kainavo 52 eurus.



    Pagaliau renginys- didelės, iš tolo matomos iškabos su anime veikėjais pasitinka įeinančius, foje daugybė žmonių, besiruošiančių cosplayerių, grūstis, bet kartu ir gera nuotaika. Daug dalinamų skrajučių su anime, games, manga, Japanese culture, Korean reklama. Tolėliau įėjimas į pačią Japan Expo salę, čia- svečiai, garsių pavadinimų stendai (anime/manga studijų pavadinimai, One Piece, Ace Attorney, Ghibli, Mameshiba, Nekomimi ir t.t.), anime/manga/games merchandise, gigantiški pripūsti anime veikėjų mascotai, tai- Naruto, Kyubi už grotų ir Tony Tony Chopper iš One Piece, parduodami props‘ai, kaip katanos, kardai, peiliai (asmeniškai labiausiai akį patraukė Žiedų Valdovo ir Legend of Zelda kardai). Dideli cosplay reikmenų stendai mus stebino, ne tik prekių gausa, bet ir kainomis (30-70 eurų už peruką- normali kaina). Kontaktinių lęšių pasirinkimas stulbinantis- nuo Naruto sharingan iki Code Geass. Taip pat gausus pasirinkimas ir J-rock, J-pop, K-pop‘o fanams. Long story short – ten buvo tiek visko, kad negalėjome įsivaizduoti, ko ten galėjo ir trūkti, tik asmeniškai pasigedome mangų , ar anime anglų kalba, o prekystaliai buvo nukrauti naujais ir senesniais leidiniais, kurių, deja, negalėjome suprasti. Po kelių dienų viso to gėrio, net nebežinojom ko mes norim, nes čia buvo įmanoma įsigyti beveik viską

    O veikti buvo ką. Praleidus visą dieną renginyje supratome, jog neapėjome net trečdalio visko, kas ten buvo, todėl nuo antros dienos pasiskirstėme, ką apžiūrėsime kiekvieną dieną, kad kažko nepraleistumėme.
    -MENO ALĖJA. Ją šukavome apytiksliai geras 2h, menininkai siūlė platų pasirinkimą- pakabukai, plakatai, ženkliukai, skirtukai, fanart, OC, dauguma jų jau leidžia savo mangas, mažu tiražu, bet vis gi leidžia, patikę meninkai dalinasi savo vizitinėmis kortelėmis su nuorodomis į jų DeviantArt puslapį, Twitter, Facebook. Ten sutikome ir žinomus DeaviantArt menininkus, kurių iš viso buvo 6. Tai- The Captain, Scandinavia And The World kūrėja (YAY- gavom nusifotografuoti kartu ), neteko pamatyti, bet renginyje dalyvavo ir Stupid Fox autorius.
    -GAMES. Teko pastovėti ant Dance Dance Revolution platformos, stebėti profus, kaip jie be vargo šoka įsijungę sunkiausią lygį. Šaudėmės lazerių labirinte. Negalėčiau pavadinti Nekomimi žaidimu, tačiau išbandėme ir šį stebuklą- tai prietaisas, sukurtas Japonijoje. Lankelis su katės ausimis užsideda ant galvos, lankas su jutikliu pritaisomas ant kaktos ir dar vienas segtukas prisegamas ant ausies. Katės ausys įvairiai juda pagal skirtingus žmogaus smegenų impulsus. Was fun ...


    -COMIC CON. Marvel. Filmai. Stargate seriale naudoti tikri propsai ir kostiumai, real-size storm trooper‘iai, veikiantis, radijo bangomis valdomas R2-D2, daug aprašymų, kaip šį bei tą pasigaminti, kaukės, zombie make-up ir vietoje daromas zombie makiažas, vrstančios lauk žarnos.
    -COSPLAY. Šiemet čia vyko Europian Cosplay Gathering, World Cosplay Summit Prancūzijos atstovo rinkimai, Japan-expo programa ir t.t. Vienintelis minusas tas, jog beveik viskas buvo prancūziškai. Kostiumai buvo nerealūs, Japan-expo pagrindinė scena- gigantiška, su podiumu, lazeriais ir dūmų efektais, 3 dideli ekranai tiems, kurie per toli ir gali nematyti, vaizdas keičiamas iš visų kampų filmuojamų kamerų. Gaila, bet geri cospleeriai nuolat slėpėsi užkulisiuose ar šiaip kur, tuos, kuriuos matėm ant scenos retai pastebėdavom koridoriuose taip kad nebuvo galimybės ir nufotografuoti. Mini cosplay pas juos gan prasti ir taip greičiausiai yra dėl to, kad žmonės viską gali nusipirkti gatavą, per didelių kostiumų jie nesiaurina, perukus perka sustylintus ir gamyklinius, dažnai per ilgų plaukų, dauguma mini kostiumų net ne pilni, trūksta kepurės ar peruko, netinkamos kelnės ar šiaip kokia detalė. Otakai, kaip ir visur labai draugiški, tik porą kartų kilo sunkumų dėl anglų kalbos, vieni bandė kalbėti, kiti aiškiai parodė, kad nenori turėti jokių reikalų su anglakalbiais. Džiugino tai, kad čia rinkosi įvairus kontingentas, cosplayino maži vaikai, cosplayino seni diedukai, žmonės invalido vežimėliuose. Apskritai Japan-expo renginyje, manau, buvo daugiau vidutinio amžiaus žmonių nei vaikų.
    -HONOR GUESTS. Haruhiko MIKIMOTO – anime veikėjų dizaineris, mangaka. Kyary Pamyu Pamyu –modelis, dainininkė, mados ikona, teko matyti jos stendą. Kohei TANAKA – One Piece, Gate Keeper, Gundam garso takelių autorius, dainininkas. Keiji INAFUNE- žaidimų kūrėjas, prodiuseris, dirbęs su Street Fighter. Naoki URASAWA- japonų mangaka, sukūręs 20th Century Boys, Pluto, Billy Bat, Monster ir leidžiantis kitus kūrinius. FLOW- J-rock grupė, kurią gavome pamatyti iš arti per signing session. Code Geass –Colors ir Naruto- GO (Fighting Dreamers) takelių kūrėjai. Buvo svečių ir daug daugiau:
    http://www.japan-expo.com/en/menu_in...f-honor_50.htm


    Visko aprėpti vienu pasakojimu realiai yra neįmanoma, todėl, manau, paliksiu vietos ir klausimams Kelionė, be abejo, nesibaigė tuo, kuo aš čia pabaigiau. Vien tik renginyje mes negyvenome, apkeliavome žinomesnes Paryžiaus vietas- Katedrą, Triumfo arką, Moulin Rouge‘ą, Eifelio bokštą pamatėme ir išplėtėme savo akiratį Japonų pop kultūros supratimo klausimu. Kelionė was totally worth it, o grįžus į Lietuvą apėmė labai keistas svetimumo jausmas, jau buvome įpratę gyventi tuo režimu: atsikeli, pavalgai, metro, keli persėdimai, Japan-Expo, į miestą, namo. Ir taip keturias dienas iš eilės. Teko labai taupyti pinigus, tad lauktuvių prancūzams atvežta ir nepanaudota lietuviška duona ir dešra su vermišelėmis ir užpilamomis sriubomis gerai suėjo. Nėra nieko, ko nesuvirškintų lietuvio otako skrandis, tad ant tokio maisto ir pragyvenome visas tas dienas, nors kartą teko ir kavinėje apsilakyti, varlių kojų paragauti

    Bus dar nuotraukų, video, pasakojimų - stay tuned
    Paskutinis pakeitimas nuo slicKrox; 2012-12-19, 09:42.
    semashke.deviantart.com BLACKOUT

Working...