Japoniją užpuolė 8.9 balų drebėjimas, sukėlęs cunamį

Collapse
X
 
  • Laikas
  • Rodyti
Clear All
new posts
  • bithuthe
    Last Frame Studio



    • 2003 11 14
    • 399

    Japoniją užpuolė 8.9 balų drebėjimas, sukėlęs cunamį

    Japoniją sudrebinęs stiprus žemės drebėjimas sukėlė didelę cunamio bangą.

    Pranešama, kad pirmasis žemės drebėjimas buvo 8,9 balo ir kilo Honšiū salų rytinėje pakrantėje, o antrasis - 7,1 balo - netoli Tokijo.

    Vietos televizija pranešė, kad po žemės drebėjimų Mijagio prefektūroje kilo 10 metrų cunamio banga. Žemės drebėjimas beveik visiškai sugriovė Ivatės greitkelį. Televizijos reportažuose iš įvairių pakrantės rajonų buvo matyti, kad cunamis padarė didžiulę žalą - bangos nušlavė dešimtis automobilių, laivų ir netgi pastatų. Visuomeninis transliuotojas NHK parodė didelį laivą, kurį banga bloškė į molą Kesenumos mieste Mijagio prefektūroje.

    Televizija parodė reportažą iš šiaurinio Sendajaus miesto, kuriame buvo matyti liepsnojantys pastatai.

    Japonijos ministras pirmininkas Naoto Kanas sakė, kad penktadienį įvykęs 8,9 balo stiprumo žemės drebėjimas padarė „didžiulės žalos“ šalies šiaurės rytuose, tačiau tame rajone esantys branduoliniai objektai nenukentėjo ir radiacijos nuotėkio nėra.

    „Žemės drebėjimas padarė didžiulės žalos Japonijos šiauriniuose rajonuose“, - sakė N.Kanas per skubiai sušauktą spaudos konferenciją.

    „Kai kurie regione esantys branduoliniai reaktoriai automatiškai išsijungė, tačiau radioaktyvių medžiagų nuotėkio į aplinką nėra“, - nurodė premjeras.

    Po žemės drebėjimo Japonijoje Rusija pradeda evakuoti žmones iš Kurilų salų pakrančių, praneša "RIA Novosti".

    Kurilų salų atstovai praneša, kad salas sudrebino keli maži žemės drebėjimai, kurie kilo po serijos didelių žemės drebėjimų Japonijoje. Vietos atstovai informavo, kad iš pakrantės rajonų jau evakuota 300 žmonių.

    Fukušimos prefektūroje esančios atominės elektrinės operatorė "Tokyo Electric Power Co." pranešė, kad penktadienį po šalį sudrebinusio galingo žemės drebėjimo sutriko atominės elektrinės darbas, informuoja "RIA Novosti".

    Pranešama, kad per žemės drebėjimą šalyje galėjo žūti 32 žmones, dar daugiau gyventojų buvo sužeisti bei paskelbti dingusiais.



    Dėl Japoniją penktadienį sukrėtusio galingo žemės drebėjimo Rytų Azijoje ir Pietų Amerikos vakarinėje pakrantėje paskelbtas įspėjimas apie cunamio grėsmę, pranešė Ramiojo vandenyno regiono cunamių įspėjimo centras.

    Tarp šalių, kuriose paskelbtas pavojus, yra: Rusija, Taivanas, Filipinai, Indonezija, Papua Naujoji Gvinėja, Australija, Naujoji Zelandija, Fidžis, Meksika, Gvatemala, Salvadoras, Kosta Rika, Nikaragva, Panama, Hondūras, Čilė, Ekvadoras, Kolumbija ir Peru.

    „Cunamis yra virtinė bangų, ir pirmoji banga nebūtinai būna didžiausia, - nurodė centras. - Sklindant bangoms grėsmė gali išlikti daug valandų“.

    Pagal naujausią informaciją šis drebėjimas 6 pagal stiprumą pasaulio istorijoje ir stipriausias Japonijoje.

    Straipsnis: lrytas.lt
    Daugiau nuotraukų: Čia
    Naujienos tiesiogiai: Čia
    Paskutinis pakeitimas nuo amidau; 2011-03-11, 18:07.
Working...