Už mirties užrašus - sankcijos?

Collapse
X
 
  • Laikas
  • Rodyti
Clear All
new posts
  • Aramis

    Už mirties užrašus - sankcijos?

    Praeitą savaitę Meksikos Albukerkės mokyklose buvo aptariamas mangos Death Note (Mirties užrašai) likimas. Rūpestingiems tėvams sukėlė nerimą mangoje propaguojamos žudynės, ir lengvas mangos pasiekiamumas nepilnamečiams, kadangi šios mangos lengvai prieinamos dviejų iš trylikos apylinkės mokyklų bibliotekų. Amerikoje tuo metu, prieš asmenis naudojančius savo susikurtus mirties užrašus imamasi sankcijų.

    [picborder="left"]http://img571.imageshack.us/img571/8710/yagamilight.png[/picborder] New Meksikos tėvai berods eiti amerikiečių pėdomis, ir įvesti cenzą savo vaikų skaitomai literatūrai - pirmoji po daugelio metų auka buvo pasirinkta manga "Death note", kurioje pasak vienos iniciatorių per daug žudynių. "Žudymas nėra kažkas tokio, ką mūsų vaikams derėtų matyti" savo kalboje teigė ji, tačiau palaikymo slapto balsavimo metu nesulaukė, todėl apylinkė berods išlaikys teisę ir toliau platinti šią mangą.

    Tiems, kurie nežino kas toje Death Note mangoje vyksta, priminsiu, jog siužetas sukasi apie moksleivį Yagami Light, radusį Giltinės sąsiuvinį - į jį užrašytas asmuo mirs, jei tik bus laikomasi tam tikrų taisyklių. Vaikinas greitai įsisavina sąsiuvinio veikimo principą ir be skrupulų ima valyti savo aplinką, taip siekdamas pagerinti pasaulį.

    Pasak KRQE News 13 programos, tai pirmasis atvejis po penkerių metų, kai mėginama uždrausti knygą, priduriant jog toks prašymas jau seniai nebuvo pateisintas. Tom Genne, vienas iš komisijos narių teigė, jog "Paaugliai turi teisę domėtis savo aplinka bei jos moralės normomis, bei mėginti išsiaiškinti jos teisingos ar ne". Paskutinį žodį šiuo atveju tars apylinkės mokyklų inspektorius Eddie Soto.

    [picborder="right"]http://img248.imageshack.us/img248/643/deathnoteinstructions.jpg[/picborder]JAV šiuo klausimu pažengė kur kas toliau - vakar (t.y. pirmadienį) VPXI naujienose buvo pranešta apie Pensilvanijos vidurinės mokyklos aštuntoko nušalinimą dėl autobuse rasto "Mirties sąrašo", kurį keturiolikmetis buvo parašęs. Sąraše buvo įrašyti keleto Kanadoje žymaus paauglių dainininko Justin Bieber bendraklasių.

    Ohoi Township policininkas teigė, jog tokio sąrašo turėjimas tikrai nėra nusikaltimas. Pareigūnas taip pat paaiškino, jog sąrašą aštuntokas sudarinėjo dešiniajame viršutiniame lapo kampe. Kadangi tyrimas dėl šio incidento tebevyksta, pareigūnas daugiau į smulkmenas nesileido.

    Tai jau šeštasis atvejis, kai JAV tiriami tokie atvejai. Pirmasis - 2007 m Richmonde buvo laikinai iš paskaitų pašalintas aukštosios mokyklos studentas, kurio sudarytą sąrašą aukštosios mokyklos direktorius susiejo su tuo iš "Death note". 2008 metais kovo mėnesį iš mokyklos buvo pašalintas moksleivis, turėjęs "Death note" užrašų knygelę. Alabamoje du šeštokai buvo sulaikyti mėnesiui dėl "Mirties užrašuose" įrašytų savo klasiokų bei mokyklos darbuotojų vardų (beje, sąsiuvinis atitiko matytąjį anime). 2008 metais Vašingtone vienas moksleivis išmestas iš mokyklos ir trims skirti įspėjimai dėl į savo pačių pasidarytą "Death Note" knygelę įrašytų penkiasdešimties vardų. Dar du įspėjimai pernai skirti Oklahomos pradinės mokyklos moksleiviams už į sąsiuvinį įrašytus dviejų bendraklasių vardus su jų mirties aplinkybėmis. Dar vienas nelaimėlis kovą buvo pašalintas iš pamokų Michigane, pas jį radus mirties užrašų knygelę.

    Tačiau neatsižvelgiant į tai Vašingtono bibliotekų asociacija mangą nominavo kaip pretendentę į geriausios knygos paaugliams titulą, o nepelno organizacija "Taiwanese Watchdog Group" liaupsina mangą už subtiliai mangos keliamas socialines problemas.

    O dabar jau reikškite savo nuomonę balsavime bei komentarais - kaip Jums tokios sankcijos už tokius "nusikaltimus", bei kokio amžiaus paaugliams ši manga nepavojinga?

    Pranešimas paruoštas pagal ANN

    <hr>Iliustracijos - jų kūrėjų nuosavybė
    ©Pilkasis_kardinolas, specialiai AnimeZona.net<hr>
    53
    El Mundo Está Loco (neturi ką veikti žmonės)
    0%
    50
    Pritariu
    0%
    1
    Net nežinau...
    0%
    0
    Seniai reikėjo tą mangą uždrausti.
    0%
    0
    Seniai laikas sodinti į kalėjimą už tuos sąrašus.
    0%
    2
  • Horkis
    Kritikuosiu žiauriai


    • 2005 12 23
    • 637

    #2
    NEt nezinau ar del tokiu dalyku verta salinti is pamoku ar mokyklu... reiketu tiesiog tuos vaikus pas koki psichologa nuvest....
    Man cia panasu i ta nesamone kai ir tada, kai cia zudesi paaugliai, neva del to, kad ziurejo anime....


    Comment

    • pinokio
      友情

      • 2008 11 16
      • 218

      #3
      Si manga gali buti pavojinga tik psichiskai nesveikiems zmonems Tie amerikieciai yra ant tiek kvaili, kad savo psichines ligas vercia visokiems zaidimams, mangoms ir animacijai Sankcijos uz sia manga - tai pati didziausia kvailyste Kaip jau Horkis minejo , cia labai panasu i tas zudynes del anime.Vienu zodziu, amerikieciai sugeba prajuokint visa pasauli

      Comment

      • Vanabis
        Noob-writer

        • 2010 01 25
        • 57

        #4
        Taip buvo ir bus. Dėl paauglių psichologinių problemų puola tą, ką lengviausia apkaltinti.
        Dauguma galbūt supranta, kad problemų šaknys yra visai kitur, bet iki jų knistis niekas nenori, nes tektų keisti visuomenės normas.
        Jau ir Lietuvoj yra įdomus "paauglių apsaugos" įstatymas

        Comment

        • Evil Mastermind
          Just Evil

          • 2009 02 24
          • 154

          #5
          Kaip kvaila. Juk iš esmės nemėgstamų žmonių vardų rašymas į tokius užrašus yra tas pats, kas dartų taikinys ar bokso kriaušė su šefo nuotrauka - ty, kažkas, skirtas pykčiui "nuleisti". Taigi, mirties užrašai yra netgi naudingi. Bausti ar mesti iš mokyklos galima būtų tik tada, jei žmogus pažeistų įstatymą/ sulaužytų mokyklos taisykles, mano žiniomis, nerimtai norėti kieno nors minties nėra nei nusikalstama, nei kažkaip kitaip draudžiama. Su paauglių žudynėmis čia net lyginti negalima, nes yra visiškai priešingi dalykai.
          Ph'nglui mglw'nafh C'thulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn

          Comment

          • mariux9998
            Labas.

            • 2008 06 20
            • 434

            #6
            Lol, juk žmonės turi teisę kitų nekęsti, tuo pačiu ir jų mirties norėti - taip visada buvo, yra ir bus, ir nieko čia mes nepakeisim, o jau sankcijos tai išvis juokingos
            Ką jau kalbėti, kad demokratiškose šalyse absoliučiai niekas negali būti cenzūruojama.

            Comment

            • Reshef
              Bitter sweet

              • 2008 10 03
              • 307

              #7
              Gerai, bet tai pagalvot reik ar tikrai "Death note" yra toks baisus daiktas, gi jo įtaka nėra reali. Kiek tekę girdėti, kad vienas ar kitas pauglys sužeidė, nužudė ar pats nusižudė nes yra prisižaidęs-prisižiūrėjęs visokių "mėsmalių" ir kitokio stuffo. Gi tikrai žiauriuose žaidimuose(paimu žaidimus, nes dėl tų labiau pergyvena visuomenė, nei dėl žiaurių filmų) pilna kraujo ir netgi realiai galimų nužudymo būdų. O čia užrašė nepatinkančio žmogaus vardą ir šalinamas iš mokyklos ir dar svartoma uždrausti mangą xD. Man atrodo jau geriau rašo tas vaikas tą vardą savo sąsiuvinėlyje,tuomet dar eitų pastebėti vienokią ar kitokią pagiežą ar mirties troškimą ir su tuo iš anksto susidoroti, nei laukti kol kažkoks pusprotis įsiverš į mokyklą su kalašnikovu ir pradės visus šaudyti ir tik po to pradėti svarstyti- kas buvo viso to priežastis.

              Comment

              • Semashke
                U can call me Sema



                • 2009 01 16
                • 425

                #8
                So what? turiu Death Note'ą, pasodinkit mane į kaliūzę Tikrai žmonės neturi ką veikt, jau geriau didesnes pasaulio problemas spręstų...
                semashke.deviantart.com BLACKOUT

                Comment

                • Hellsing_lover
                  Purinsesu no Darukuneso




                  • 2007 02 15
                  • 1319

                  #9
                  Gerai, vaikai, nešiojantys knygutes su savo priešų vardais gal ir nėra gerai (priklausomai nuo to, į ką tai perauga), bet jau dėl to uždrausti šią mangą tai, mano nuomone, vėlgi nereikalingas laiko švaistymas, mat drįstu teigti, kad jei jau vaikai taip elgiasi, tai čia bėdos jų pasąmonėje, o ne knygoje. Ji, veikiausiai, tapo tik kaip pagalbininkas tai pasąmonei išlieti, o tokiu atveju, sakyčiau, tokiu "pagalbininku" lengvai gali tapti ir bet kuri kita literatūra ar filmas, o be visa ko, tegul tėvai prižiūri, ką jų vaikai skaito bei dažniau su jais bendrauja ir domisi jų sunkumais nei puola drausti, jų nuomone, vaikų psichikos "žalotojų", antraip, čia kiekvienas DN apsiskaitęs imtų užrašuose visokias nesąmones rašinėti ir dar kokias eibes krėsti. Na, bet daugiau ir gilintis nesinori, kadangi kažką panašaus į šią diskusiją jau teko skaityti

                  Prieina Alucard'as su savo plačiakrašte skrybele prie Raudonkepuraitės ir sako: So, who's the the Little Red Riding Hood now?

                  Comment

                  • Red_Elf
                    pandų karai :D


                    • 2009 05 07
                    • 1115

                    #10
                    Įdomu, o ką būtų darę, jei tie vardai būtų buvę šiaip ant lapelio, o ne sąsiuvinį

                    Tikrai, neturi žmonės ką veikt, tai prie bet ko kabinėjasi, geriau į savo produkciją pažiūrėtų, kuria visokius filmus apie kruvinąsias išlestuvių vakaro naktis, o tie patys paaugliai juos žiūri

                    Comment

                    • Hikari_
                      Mental

                      • 2008 02 27
                      • 981

                      #11
                      Kvailiau turbut jau but nebegali... Neitiko, kad vaikai rasineja savo priesu vardus, tipo rimtai suveiks kaip tikrieji mirties uzrasai ir dar kas nors numirs gaves sirdies smugi

                      Comment

                      • fasian
                        Tas kur daug kalba.


                        • 2009 01 28
                        • 586

                        #12
                        rofl rofl tai tegu viska uzdraudzia ir visiems ramu bus
                        p.s. Bardakas nice vote ;DD
                        Ech tie seni laikai ..

                        Comment

                        • Mao
                          a.k.a. Lzq

                          • 2006 07 25
                          • 223

                          #13
                          goddamn fcuking soccermoms ruin everything.
                          I, GARLAND, WILL KNOCK YOU ALL DOWN!

                          Comment

                          • Aramis

                            #14
                            Autorius Reshef
                            Man atrodo jau geriau rašo tas vaikas tą vardą savo sąsiuvinėlyje,tuomet dar eitų pastebėti vienokią ar kitokią pagiežą ar mirties troškimą ir su tuo iš anksto susidoroti, nei laukti kol kažkoks pusprotis įsiverš į mokyklą su kalašnikovu ir pradės visus šaudyti ir tik po to pradėti svarstyti- kas buvo viso to priežastis.
                            Tai jie matyt su tuo taip kovoja - uždaro mėnesiui į areštinę

                            Comment

                            • Sashiri
                              Loner

                              • 2009 09 17
                              • 104

                              #15
                              oooo... neturi jie ka veikt. pamenu, ant prikolo emiau i issigalvojau, kad mano klasioke tipo kira yr karta... po to vistiek uzsimirsau... Bet vistiek nereik juk visiem tiem emo ciucikam DN duot... (ar DN ne seinen?)
                              http://sashiri.deviantart.com/

                              Comment

                              Working...